Fodor Tamás színész-rendező: Orbán már 90-ben is szemétkedett velem

2021. június 26. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

A rendszerváltás előtti és a mostani időszakot állította párhuzamba Fodor Tamás színész-rendező, az Orfeo Stúdió – ma már Stúdió K Színház – alapító-vezetője Veiszer Alinda legfrissebb interjújában, amit némi jelképes támogatásért cserében ezen a linken lehet megnézni.

Fodor azt mondta, ma diktatúra van, hiszen csak a kormánypárt jut el a sajtójával az emberekhez tömegével. Példaként a Metropol újságot említette, amit ingyen kapnak a fővárosiak a kezükbe „mint a konzervet”. Azt is mondta, hogy ugyanúgy lehetett másként gondolkodni és cselekedni a 60-as, 70-es években, mint ma, csak számolni kellett következményekkel. Ugyanúgy, mint ma. A módszerek persze finomodtak, de

„a tudós, akinek beszántják a kutatóintézetét, vagy a pedagógus tudja, hogy nincs fekete autó, és nem rabszíjon vezetik el, de nem szabad bizonyos dolgokról beszélni, mert az állásával játszik. Vagy ha nem, akkor a következő állásával játszik”

– mondta.

Fodor úgy fogalmazott, ő ma már semmivel nem játszik, de ha lenne egy ifjú családja, akkor gondolkodóba esne. „Én már meg tudok élni valahogy, nekem nincs vesztenivalóm, de nagyon sok embernek van vesztenivalója”.

Fodor azt mondta, ötször vagy hatszor terjesztették fel Kossuth-díjra, és elgondolkodott azon, átvenné-e, majd arra jutott, hogy átvenné, majd az azzal járó pénzt azonnal átutalná Iványi Gábor egyházának, mert nekik szükségük van rá.

Forrás: Veiszer Alinda műsora
Forrás: Veiszer Alinda műsora

Hogy tényleg átutalná, azt megerősítendő azt mondta, hogy a Jászai-díja miatt a Magyar Művészeti Akadémiánál lehetett nyugdíjkiegészítésre jelentkezni, de egy darabig ezt nem tette meg, mert nem tartotta legitimnek az intézményt. Aztán összeültek Spiró Györggyel, Nádasdy Ádámmal, és Spiró azt mondta,

„hülye vagy? Vedd át, hát mit vacakolsz, ha nem veszed át, ottmarad”.

Úgyhogy Fodor a havi százezer forintot azóta felveszi, majd az egészet független lapok, rádiók, művészek, Iványiék támogatására költi.

Fodor ezen kívül beszélt arról is, hogy miért vesz részt Karácsony Gergely mozgalmában – mert integratív személyiségnek tartja, és „hogy lehessen választani” –, és mesél arról is, hogy az első parlamentben, amelyben SZDSZ-es képviselő volt, akkor a médiaszabadság volt a szakterülete, de Csurkával kellett megküzdenie, aki mást gondolt a dolgokról, és „kinézte magának a Magyar Nemzetet és a Szabad Földet, mert az jut el az emberekhez”.

Fodor felidézte azt is, hogy 1990-ben Lévai Anikó – Orbán Viktor felesége – vetélytársa volt a választásokon a szolnoki körzetben, ahogy fogalmazott, „Orbán már akkor is szemétkedett velem”, amikor Orbán őelőtte kampányolt egy faluban, akkor például azt mondta az SZDSZ-ről, „egymillió dollárt kaptak a zsidóktól”. Úgyhogy amíg Orbán a miniszterelnök, addig Fodor nem akarja, hogy felterjesszék Kossuth-díjra, mert úgysem kapná meg, mondta az interjúban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!