Jankovics Marcell emlékére ingyenesen elérhető vasárnap éjfélig a Fehérlófia

2021. június 3. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap éjfélig ingyenesen elérhetővé teszik a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján a múlt szombaton elhunyt, Kossuth- és Balázs Béla-díjas grafikus, rajzfilmrendező emlékére Jankovics emblematikus rajzfilmjét, a Fehérlófiát – írja közleményében a Nemzeti Filmintézet. A fantasy kalandfilm műfajú rajzfilmet 1984-ben a Los Angelesben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb 50 filmje közé választották. A Fehérlófiát regisztráció után lehet megnézni, bár külföldön élő olvasónk tájékoztatása szerint ez Magyarországon túlról nem működik.

A formabontó filmben az álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek. Az 1981-ben készült egész estés rajzfilm a Fehérlófia című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar eredetmondák jelképtárából merítkezik.

A rajzfilmet digitálisan felújították 2019-ben (ez érhető el csütörtöktől vasárnap éjfélig az oldalon), a munkálatokban részt vett a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatósága és a Los Angeles-i Arbelos Film.

Az alábbi videóban Jankovics a Fehérlófia megszületéséről is beszél:

A filmarchiv.hu-n azt írják a rajzfilmről, hogy annak pszichedelikus látványvilágát az is erősíti, hogy a grafikai tervezők (Jankovics, Hegedűs László és Richly Zsolt) a klasszikus eljárással szemben egy leginkább csak szerzői rövidfilmekben alkalmazott technikát alkalmaztak, amikor a karakterek körvonalát nem húzták ki fekete kontúrvonallal, így a mozgó figurák nem válnak el élesen a statikus hátterektől.

Ezzel párhuzamosan a héten ingyen megtekinthető a Cinego oldalán Az ember tragédiája a Jankovics kuponkóddal – áll a Cinego közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!