Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska című mesekönyv írója

2021. május 27. – 08:47

Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska című mesekönyv írója
Carle leghíresebb könyvének. A telhetetlen hernyócskának az amerikai borítója – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

91 éves korában meghalt Eric Carle, olyan mesekönyvek szerzője, mint A telhetetlen hernyócska vagy A kelekótya kaméleon. A család közleményben jelentette be, hogy az író vasárnap hunyt el, a halál okát nem közölték.

Carle legismertebb könyve az eredetileg 1969-ben megjelent, magyar címmel A telhetetlen hernyócska (angolul: The Very Hungry Caterpillar), amiből megjelenése óta 50 millió példányt adtak el, és 70 nyelvre fordították. A könyvei Magyarországon is megjelentek.

Carle ugyan az Egyesült Államokban született, de gyerekkorának nagy részét Németországban töltötte, ahol 15 éves korában besorozták a német hadseregbe. Árkokat kellett ásnia az ország nyugati határán. Carle a háború után visszatért az Egyesült Államokba, ahol grafikusként dolgozott a New York Timesnál, majd ismét besorozták, ezúttal a koreai háborúba, ahol az amerikai hadsereg postaszolgálatánál dolgozott.

1967-ben Bill Martin kiszúrta Carle egyik rajzát egy reklámban, megkereste őt, és elkezdtek közösen dolgozni. Az eredmény a Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? című könyv volt, ami elindította az írói karrierjét.

(A.V. Club)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!