Lehoczky Zsuzsa lett a nemzet színésze

2021. május 11. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május 11-én megválasztották a nemzet színészei, hogy a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Lehoczky Zsuzsa kerüljön a Törőcsik Mari halálával megüresedett 12. helyre. A szavazásra a Nemzeti Színházban, délután kettőkor került sor. Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza a helyszínen adta le szavazatát, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon voksolt.

Lehoczky Zsuszsa Szegeden született 1936. július 18-án, idén lesz 85 éves. Tizenegy évesen már a Szegedi Nemzeti Színházban játszott, első szerepe a Szentivánéji álomban volt, Lehotay Árpád rendező mellett.

Fiatalon a német különórák helyett inkább titokban zeneiskolába járt, hogy szolfézst és éneket tanulhasson, de a tánctudását is fejlesztette, 1949-ben így, táncosként lett a szegedi színház társulatának hivatalos tagja. Az 1956–57-es évadra Kaposvárra szerződött, majd egy év után visszatért Szegedre, ahol szinte egyből sztár lett. Hamar fel is figyeltek rá a fővárosból, a Budapesti Operettszínház hívására pedig nem tudott nemet mondani 1962-ben – azóta is ennek a társulatnak a tagja.

Többek között A mosoly országa, a Csárdáskirálynő, a Maya, a Leányvásár, a Bál a Savoyban, a Mágnás Miska című operettekben nyújtott emlékezetes alakítást a Fidelio felsorolása szerint, amely hozzáteszi, hogy legtöbben mégis a My Fair Lady Elizájaként emlékeznek rá. Lehoczky emellett prózai színészként is sokat dolgozott, rengeteg televíziós műsorban és több filmben is szerepelt.

Lehoczky Zsuzsa – Fotó: Budapesti Operettszínház
Lehoczky Zsuzsa – Fotó: Budapesti Operettszínház

A szabályzat szerint a nemzet színésze cím annak a művésznek adományozható, aki betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színházi pályán vagy legalább 20 évadot a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött (évadonként egy-egy szerepben), illetve legalább egy állami elismerése van. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, ők havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

Korábban egy, az MTI által tévesen Lehoczkyról kiadott kép szerepelt a cikkben, ezt az Operettszínház aktuális fotójával frissítettük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!