Nem közöl több marhahúsos receptet az egyik legnagyobb nemzetközi receptoldal

2021. április 29. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes döntést jelentett be hétfőn az Epicurious nevű receptoldal, melynek cikkéből kiderült, hogy a jövőben nem közölnek több marhahúsos receptet, hogy ezzel is hozzájáruljanak a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Mint írták, a döntés hátterében nem az áll, hogy hirtelen marhahúsellenesek lettek, hanem az, hogy szeretnék megóvni a bolygónkat – írja a The New York Times.

A színfalak mögött az oldalon már egy éve nem közöltek marhahúsos receptet, a hivatalosan is bejelentett döntés értelmében pedig a jövőben semmilyen marhahúsos recept nem kerül majd fel a honlapra, vagyis búcsút lehet inteni például a steakeknek, a marharaguknak de még a klasszikus burgereknek is, ezekben a receptekben mostantól zöldségekre, vagy különféle húspótló készítményekre lehet majd számítani. A már meglévő marhahúsos receptek viszont megmaradnak, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy hirtelen letörlik a legnépszerűbb receptjeik jelentős részét.

A bejelentésből az is kiderült, hogy elsősorban azért akarták nagy dobra verni az egészet, mert bár a 30 évvel ezelőtti állapothoz képest jobb a helyzet, az utóbbi időben ismét megnőtt az amerikai marhahúsfogyasztás mértéke. Mint írták, a fenntartható főzésről a mostaninál jóval többet kellene beszélni, ez az irányelv pedig az ő hozzájárulásuk ahhoz, hogy ez megtörténjen. Azt a korábbi felmérést is kiemelték, mely szerint a légkörbe jutó üvegházhatású gázok 15 százalékáért az élő állatok felelnek, ezen belül pedig a szarvasmarhák bocsátják ki a legtöbbet.

Fotó: Roulier / Turiot / Mood4Food / foodcollection via AFP
Fotó: Roulier / Turiot / Mood4Food / foodcollection via AFP

A döntés fogadtatása természetesen elég vegyes volt – egyes állatvédő csoportok és egy rakás internetező üdvözölte a döntést, más állatvédők viszont úgy vélekedtek, hogy ha igazán érdekelné őket az állatok jóléte, akkor a csirkés receptektől is megszabadulnának. Volt, aki azt emelte ki, hogy ha beszüntetnék a szarvasmarhák tenyésztését, akkor az addig erre használt földterület is be lenne építve, ami egyáltalán nem tesz jót a bolygónak. Az Észak-Amerikai Húsintézet pedig azt írta, az igazán fontos kérdés az, hogy hogyan hat majd az amerikaiak kedvenc ételének kihagyása a receptekből az Epicuriousra,

mert nincs kizárva, hogy a csökkenő forgalom miatt tényleg jót tesznek majd a bolygónak azzal, hogy kevesebb elektromos áramot fogyasztanak majd.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Epicurious ugyancsak a Condé Nast által gondozott testvéroldala, a Bon Appétit hogyan reagál majd a helyzetre, más receptoldalak pedig jelezték, hogy nem terveznek hasonló lépést. A Food Network Magazine főszerkesztője elmondta, hogy kiegyensúlyozott tartalomra törekednek, és az olvasóikra hagyják, mit akarnak enni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!