Utcát neveznek el Törőcsik Mariról határszéli falujában

2021. április 18. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben, ahol szobrot is állítanak a pénteken elhunyt színésznőnek. A Nemzet Színészének közel ötven éve a Vas megyei falu volt az igazi otthona.

Szobrot kap és utcát neveznek el Velemben Törőcsik Mariról. Erről a falu polgármestere, Bakos László beszélt a Riposztnak, megrendülve még a színésznő pénteki halála után. 2018-tól Törőcsik Mari a település díszpolgára és évtizedek óta a lakója volt – bár Budapesten is volt lakásuk, igazi otthonának Velemet érezte.

Törőcsik férjével és élete párjával, Maár Gyulával, 1973-ban járt először a Kőszeg melletti, Alpokalján lévő faluban, amibe első látásra beleszeretett. Egy visszaemlékezése szerint sorsszerű volt a találkozás:

„Bejöttünk Velembe. Megálltunk egy ház előtt. És azt mondtam: itt szeretnék élni! Egyetlenegy eladó ház volt. Az, ahol véletlenül parkoltam. Odavitt az Isten.”

Törőcsik Mari péntek hajnalban, 85 éves korában halt meg. Vasárnap a Nemzeti Színház előtt sárga rózsákkal és portréival emlékeztek a színésznőre.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass