Sárga rózsákkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

2021. április 18. – 11:44

frissítve

Sárga rózsákkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Másolás

Vágólapra másolva

Törőcsik Mari portréit állították ki a Nemzeti Színház előtt, így búcsúztatták a pénteken elhunyt színésznőt. Törőcsik Mari nyolcvanöt éves korában halt meg. A háromszoros Kossuth-díjas, számos szakmai elismeréssel kitüntetett, egészen 2017-ig aktív színésznő egy hónappal ezelőtt került kórházba.

A megemlékezésen sárga rózsákat vittek emlékére, a helyszínen megjelent többek között Áder János köztársasági elnök, illetve Vidnyánszky Attila is, a Nemzeti Színház igazgatója. A Nemzeti Színház korábban közölte, saját halottjának tekinti a színésznőt.

A kiállított Törőcsik-portrékat néző megemlékezők
Áder János és felesége, mögöttük Vidnyánszky Attila és Rátóti Zoltán rózsákkal megy Törőcsik Mari megemlékezésére
Sárga rózsákkal búcsúztatták a színésznőt – Fotók: Máthé Zoltán /MTI

Vidnyánszky pénteken a színház társulatának nevében, a 2015-ben a színház műsorára tűzött Körhinta kapcsán emlékezett vissza a színésznőre:

Ahogy az előadás végén Törőcsik Mari belépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség”

Törőcsik hosszú betegeskedés után hunyt el. A színésznőnek korábban, 2008-ban volt az első súlyos rosszulléte, egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, szíve pedig megállt, kómába esett. Ezután 2017-ben nagyjából egy évig kezelték a szombathelyi Markusovszky kórházban a legyengült állapota miatt. 2009-ben a Filmszemle megnyitóján tartott beszédében azt mondta, a legszebb halálból jött vissza összeomlása után, de „félek a haláltól, félek a szenvedéstől, és most azt gyanítom, másfajta halál vár még rám” – tette hozzá. Törőcsik 2016-ban Bérczes László interjúkötetében már végrendelkezéséről beszélt a rendező kérdésére.

„Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (...) Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

Törőcsik Marit az egész ország gyászolja, arról, hogy miként írtak róla színésztársai, a színházi élet alakjai és a magyar politikusok, itt írtunk.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.