Bodrogi Gyula és Törőcsik kedden még arról beszéltek, hogy a színésznőnek meg kellene gyógyulnia

2021. április 16. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken hajnalban, hosszú betegség után, 85 évesen meghalt Törőcsik Mari. A Nemzeti Színház társulata nevében Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója egy, a színház honlapján közzétett cikkében búcsúzott tőle. Ebben azt írta: 2015-ben, amikor műsorukra tűzték a Körhintát, megidézték vele őt magát is. Végül rendezőként felkérte Törőcsik Marit: menjen be a taps alatt ő is.

„Sok érvet és ellenérvet felsorakoztattak a kollégáim az ötletre. Mindegyikben volt igazság, és bennem is volt kétely. A kételyt a közönség oszlatta el. Ahogy az előadás végén Törőcsik Mari belépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség”

– fogalmazott Vidnyánszky, aki azt is írta, hálásak a színésznőnek az alakításaiért, a derűs pillanatokért, a szeretetéért, a példaadásáért. „Köszönet azért, hogy láthattuk, hogy vele dolgozhattunk, hogy hűséges volt a Nemzeti Színházhoz. A magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk” – írta búcsújában.

Orbán: Repültünk, Mari, repültünk!

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, kilenc óra után nem sokkal egy közös fényképpel, és az alábbiakkal reagált Törőcsik Mari halálhírére a Facebookon:

„Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!”

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter csak annyit írt a Facebookon: „Isten Önnel, Művésznő!”, de Kósa Lajos sem volt bőbeszédű, ő annyit írt: „Örökké velünk!”

Gyurcsány Ferenc Törőcsik Mari legendás filmjével, a Körhintával operált búcsúposztjában, amikor párhuzamot keresett az életre. „Körhinta az élet. Megállíthatatlan körforgás, de egyszer kirepülünk. Elfogy az emberi akarat, az erő, jön a megállíthatatlan végzet. Ez történt a csodálatos Törőcsik Marival” – írta.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a legnagyobb művészek egyike távozott – ezt már Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere írta Törőcsik Mariról. „Törőcsik Mari színészkirálynő volt, a Nemzet Színésze, így nagybetűkkel. Mindent tudott, amit színész tudhat és még annál is többet, de ami a legfontosabb, mindenkit meg tudott szólítani, mindenkire hatással volt.”

„Jaj, olyan nehéz ez. Ma reggelre két fájdalmas halálhír rázott meg minket. A színházi élet két nagyon más, és igazságszeretetében mégis hasonló embert veszített el. Törőcsik Marit, aki nem lehet, hogy nincs tovább. Mindig volt és valahogy olyannak tűnt, amint aki mindig is itt lesz közöttünk. (…) Humora, eleganciája, a szemében csillogó huncut életigenlés kimeríthetetlen kútja volt az inspirációnak. (…) Számára a közeg és a szerep csak a forma volt. A tartalom ő maga: a lelke és mindaz a szeretet, amit adni akart nekünk” – ezt már Barabás Richárd XI. kerületi alpogármester írta Törőcsik Mariról azzal, hogy a színésznő Újbuda díszpolgára volt, kerületük saját halottjának tekinti. Barabás ugyanebben a bejegyzésében Lengyel Anna dramaturgtól is búcsúzik.

Bodrogi: Olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány

Bodrogi Gyula, aki 1956 és 1964 között Törőcsik Mari férje volt, nehezen találta a szavakat, a Blikknek adott nyilatkozatakor. „Felfogni is nehéz, odáig talán majd holnapután eljutok, hogy valami ilyesmi eszembe jusson, most csak azt érzem, hogy egyszer volt, majd nincs” – mondta.

Tartotta a kapcsolatot volt feleségével, és noha utoljára egy évnél is régebben találkoztak, de telefonon rendszeresen beszéltek, legutóbb kedden.

„Akkor azt vettem észre, mintha egy kicsit jobb lenne a beszéde. Akkor inkább arról volt szó, hogy meg kellene gyógyulnia. Nem volt ugyan lehetséges, de olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány, hogy megérdemelte volna, hogy felgyógyuljon”

– mondta.

„Nem búcsúztunk el. Nyilván nem volt már jól, nem tartottam kizártnak, hogy bekövetkezik, ami bekövetkezett, de arra is volt remény, hogy még jut neki egy kicsivel több idő. Szerintem ő maga régóta befejezettnek tekintette az életét. Amikor néhány éve kimondta, hogy többet nem lép színpadra, abban az is benne volt, hogy most már teljesen kerek az élete, megtörtént vele, ami megtörténhetett” – ezt már Jordán Tamás, Törőcsik Mari kollégája, barátja mondta az Indexnek. Ő múlt hét pénteken meglátogatta a színésznőt a kórházban. Hozzátette: elköszönéskor mindig egy nagy mosolyt kért tőle. Most így emlékszik rá.

Ónodi Eszter színésznő az Instagramján búcsúzott a 85 évesen elhunyt Törőcsik Maritól:

Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas magyar színész a Facebookon csak annyit írt a színésznő fiatalkori képe mellé: „Drága Mari, nyugodj békében.”

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója így köszönt el tőle a közösségi oldalán: „Mari! ‘Én nagyon szeretem magát!’ És nem tudok most jobb mondatot, mint tudja, azt a mi mondatunkat. Amit akkor írtam, amikor anno majdnem meghalt. Nem lehetne, hogy most is elolvassa, és akkor felhív, hogy na, de Igazgató uram!
És nevetünk és nevetünk... De jó lenne! Maga sok csodára képes volt! Na, még ezt az egyet!
Ölelem nagyon, és köszönöm a bizalmat! Nagyon köszönöm! ‘Én nagyon szeretem magát!’”.

Közösségi oldalán köszönt el Vecsei H. Miklós, Junior Prima-díjas színész is.

„Amikor negyedjére nem ismert meg, azt mondta, hogy ötödikre megkérhetem a kezét. Így is történt, 7 éve a Nemzeti büféjében. Le kellett térdelnem elé, és akkor – mint mindig – elmesélte, hogy még Traffaut is letérdelt elé”

– idézte fel emlékeit Vecsei, aki tavaly még meglátogatta Törőcsik Marit velemi otthonában. „(…) akkor azt mondta, hogy élete ajándéka, hogy Maár Gyula mellett élhetett és várja, hogy újra találkozzanak. (…) Nyugodjon békében, Mari, és ölelje meg a többieket helyettünk!” – írta.

A magyar színjátszás óriásaként, a családi legendáriumának hőseként köszönt el a színésznőtől Koncz Zsuzsa a Facebookon, Kovács Ákos pedig megtiszteltetésnek nevezte, hogy 2003-ban együtt dolgozhatott vele a Nemzeti Színház Revans című előadásában.

Geszti Péter egyebek mellett azt is írta róla:

„Vannak emberek, akik nélkül nem létezik magyar kultúra. Törőcsik Mari közéjük tartozik.”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!