Visszahívják Lil Nas X vérrel készült, sátáni Nike cipőit

2021. április 9. – 17:08

frissítve

Visszahívják Lil Nas X vérrel készült, sátáni Nike cipőit
Az MSCHF által átalakított Nike cipő promóciós képe – Fotó: MSCHF via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Visszahívja a Nike azokat az Air Max 97-es cipőket, amelyeket még az MSCHF nevű dizájnerkollektíva készített Lil Nas X közreműködésével, írja a BBC. A „Sátán cipőinek” is nevezett 666 pár lábbelit a cég jogi okokra hivatkozva akarja visszaszerezni – igaz, ezek közül egy kivételével már mindet eladták az alkotók.

Még március végén számoltunk be a Telexen arról, hogy a Sátán ölében vonagló meleg rapper miatt áll a bál Amerikában: rapperek és jobboldali kommentátorok egymásra licitálva ítélték el Lil Nas X-et a legújabb klipje miatt – miközben a közvélemény másik része ünnepli az előadót, amiért meleg férfiként nyíltan felvállalja a szexualitását. Az Old Town Road című countrys rapszámával az egész internetet letaroló 21 éves rapperről, és a Montero (Call Me By Your Name) című új száma körül kialakult botrányról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A sátáni képekkel teli Montero klipje mellé piacra dobtak 666 pár fekete-piros színű Nike Air Max 97-es cipőt is, a fűzőjén egy pentagrammával, az oldalán Lukács evangéliuma 10. fejezetének 18. igéjével:

Ő pedig ezt mondta nekik: Láttam a Sátánt villámként leesni az égből – Lukács 10,18

Hogy mindenkinek átjöjjön az üzenet, a biztonság kedvéért még raktak a fűzőjére egy pentagrammát, és minden cipő alapanyagához hozzákevertek egy csepp emberi vért is, legalábbis a promóció szerint. A cipők darabját 1018 dollárért (körülbelül 306 ezer forintért) árulták, utalva ezzel is a bibliai idézetre – és természetesen egy perc alatt elkapkodták az összeset.

Bár az MSCHF a hivatalos kommunikációban is jelezte, hogy ezek nem hivatalos Nike cipők, és nem a cipőgyártó cég munkái, a Nike egyáltalán nem vette jó néven a dolgot, és védjegybitorlás miatt beperelték a cipőiket átalakító dizájnereket. A Nike szerint az akció megsértette a jó hírnevüket, és azt sugallja, hogy a cég támogatja a sátánizmust.

A cég azt követelte az alkotóktól, hogy semmisítsék meg az összes cipőt, és fizessenek nekik kárpótlást. Érdekesség, hogy MSCHF korábban is átalakított már ilyen Nike cipőket: 2019-ben 1425 dollárért árultak hófehér „Jézus-cipőket”. A Nike részéről egyébként érthető a lépés, mert hiába kommunikálták egyértelműen, hogy semmi közük a projekthez, az interneten felháborodott emberek ezrei szólítottak fel a cég bojkottjára.

Most úgy tűnik, hogy a Nike a per helyett inkább belement egy alkuba az MSCHF-fel, a cipőgyártó szerint ugyanis a kollektíva visszafizeti mind az 1018 dollárt azoknak, akik visszaszolgáltatják feléjük a cipőket. Azonban ezzel csak tovább nőhet a sátáni lábbelik ára a cipőgyűjtőknél és a resellereknél, hiszen 665 pár cipőt már kiszállítottak, ha pedig valaki túladna rajta, akkor valószínűleg többet is kaphat érte az eredeti árnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!