Meghalt a világ egyik legjobb basszistája, Nyesztyerenko, aki Magyarországon is gyakran fellépett

2021. március 20. – 20:57

frissítve

Meghalt a világ egyik legjobb basszistája, Nyesztyerenko, aki Magyarországon is gyakran fellépett
Jevgenyij Nyesztyerenko egy 1992-es fellépésén, Moszkvában (Fotó: Vladimir Vyatkin /Sputnik via AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanhárom éves korában meghalt a Magyarországon is jól ismert orosz operaénekes, Jevgenyij Nyesztyerenko, akit a világ egyik legjobb basszistájaként tartottak számon. Az énekes a koronavírus szövődményeibe halt bele. A halálhírt a művész családja közölte Oroszország bécsi nagykövetségével.

Nyesztyerenko először 1970-ben lépett föl Magyarországon, a Papageno.hu azt írja, hogy ez élete első külföldi szereplése is volt az énekesnek, aki aztán rendszeres vendéggé vált nálunk.

1981-ben Ferencsik János vezényletével vette fel A kékszakállú herceg várát, 1985-ben első külföldiként ő énekelte Budapesten magyarul Bartók operáját.

Pályafutása során 12 nyelven énekelt, németül, franciául és angolul beszélt, tanítás közben négy nyelvet (orosz, német, francia, angol) használt, és amikor A kékszakállú herceg várát gyakorolta, magyarul is tanult.

Később is többször visszatért Magyarországra, és magyar énekesek is tanultak nála. A Színház.org szerint 2012-ben a Szent Efrém Férfikar vendégeként a Máriapócsi kegytemplomban és a Szent István-bazilikában lépett fel, Magyarországon ekkor énekelt először koncerten szláv egyházzenét. Énekelt a Bartók Szemináriumon és Fesztiválon, meghívták a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválra, valamint a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválra, 2013-ban a Magyar Állami Operaházban adott orosz dalestet.

A basszista először építőmérnöki tanulmányokat folytatott, majd a Leningrádi Állami Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumában tanult. 1963-ban a Kis Színház szólistája lett, majd a Leningrádi Operaházba és Balettszínházba költözött. 1971 és 2000 között a Bolsoj Színház szólistája volt.

Pályafutása során Nyesztyerenko több mint ötven főszerepet énekelt Glinka, Muszorgszkij, Borogyin és Csajkovszkij operáiban, de a világ zeneirodalmának több nagy szerepét is megkapta, rendszeresen fellépett a milánói Scalában, a Bécsi Állami Operaházban, a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitan Operában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!