Meghalt Murray Walker, aki 25 évig volt a Forma–1 hangja

2021. március 13. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

97 éves korában meghalt a brit televíziózás egyik legendája, a sportkommentátor Murray Walker, aki 1976-2001 között 25 éven át volt a Forma–1 hangja. Murray haláláról a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) adott hírt szombaton.

Murray a második világháborúból hazatérve 1948-ban kezdte meg kommentátori pályafutását, eleinte mindenféle autóversenyt közvetített, majd az 1970-es években került a Forma–1 mellé.

Murray Walker 2007-ben – Fotó: Mark Thompson / Getty Images
Murray Walker 2007-ben – Fotó: Mark Thompson / Getty Images

1976-tól ő lett a vezető kommentátor az F1-futamok alatt a BBC-nél, de akkor is maradt a sorozat mellett, amikor a közvetítői jogok a BBC-től az ITV-hez kerültek az 1997-es szezontól kezdve. Murray egészen a 2001-es Amerikai Nagydíjig közvetítette a futamokat kihagyás nélkül, de később is vissza-visszatért az F1 mellé 2005-ben.

Túlzás nélkül állítható, főleg a YouTube megjelenésének és az archív feltételeknek köszönhetően, hogy a fél világ Walker jellegzetes hangján ismeri az F1-közvetéseket: ő kiabált a mikrofonba, amikor James Hunt 1976-ban legyőzte Niki Laudát, amikor Nigel Mansell 1992-ben világbajnok lett, és Walker elcsukló hangjával hallani a felvételeket, amikor Damon Hill megszerezte a vb-címet az 1996-os Japán Nagydíjon.

A több mint 50 éves pályafutása során számtalan szállóigét hagyott maga után, többek között olyanok hagyták el a száját, mint hogy „az év világon semmi baj nincs ezzel az autóval, kivéve, hogy lángol”.

„Mindig is azt tartottam a feladatomnak, hogy szórakoztassak, ne csak informáljak” – mondta egy 2011-es interjúban, ahol arról is beszélt, hogy tisztában volt vele, hogy a közönségének 95%-a nem a legkisebb alkatrészek milliméterre pontos mérete iránt érdeklődik, hanem hogy tolmácsolja nekik azt az izgalmat, amit élőben átélt a pálya mellett.

Murray intenzitása még az angolul nem értőknek is átjön például a 2007-es Európa Nagydíj alatti közvetítéséből, ahol az eső miatt teljes őrület alakult ki az első körökben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!