Lefújtak egy lengyel filmfesztivált, mert a miniszter kifogásolta a magyar vibrátorgyárról szóló kisfilmet

2021. március 12. – 20:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lefújtak egy fesztivált Lengyelországban a kezdés előtt, illetve kirúgták a Nemzeti Filmarchívum – Audiovizuális Intézet igazgatóját két rövidfilm miatt: az egyik egy kis magyar falu vibrátorgyáráról, a másik a nők elleni erőszakról szólt, írja a Filmtett.ro.

A fesztivált a lengyel kulturális miniszter, Piotr Glińsk egy nappal a kezdés előtt függesztette fel. A Herstorie című online filmfesztivált a lengyel filmarchívum szervezte a nemzeti nőnap alkalmából. A Gazeta Wyborcza nevű lap értesülései szerint a fesztivált egy nappal korábban függesztették fel „meghatározatlan időre” egy miniszteri rendelet miatt. A filmarchívum helyére új igazgatót neveztek ki.

A miniszteri oldalról a fesztivál felfüggesztését két filmmel indokolták, a Weronika Jurkiewicz rendezte Vibrant Village és Karina Paciorkowska animációsfilm-rendező You Don’t Have Distance című alkotása miatt (előbbit egyébként itthon is levetítették például többek között a Verzió Filmfesztiválon).

„A filmek egyszerűen a modern világban élő nők problémáiról szólnak. Nincs bennük semmi sokkoló, romboló vagy morálisan taszító. Nagy részük számos fesztiváldíjjal kitüntetett alkotás”

– jelezte a filmarchívum akkori igazgatója döntését a miniszter felé. Az igazgató minisztériumi megbeszélése végül az igazgató felmondásával végződött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!