Tóth Krisztina arra kéri a Jókai-rajongókat, ne tegyenek kutyaszart a postaládájába

2021. február 23. – 18:33

frissítve

Tóth Krisztina arra kéri a Jókai-rajongókat, ne tegyenek kutyaszart a postaládájába
A kép forrása: Tóth Krisztina hivatalos közösségi oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány napon belül szabályos háború bontakozott ki Tóth Krisztina írónő ellen, aki egy kulturális lapnak adott interjúban arról beszélt: ha egy könyvet le kellene mindenképp venni a kötelező olvasmányok listájáról, akkor ő Jókai Az arany ember című művét venné le, méghozzá a nőalakok ábrázolása miatt.

Nem tudni pontosan, milyen jelzőkkel és akciókkal keserítették meg Tóth Krisztina életét az internet kommentelői egy korábbi interjúja miatt, mindenesetre abból már valamire lehet következtetni, hogy az írónó egy posztban ezt írta a közösségi oldalán:

„kérném, hogy még a legelszántabb Jókai-rajongók se tegyenek kutyaszart a postaládámba. Gusztustalan dolog. Nem illik ilyet csinálni.”

Emellett Tóth Krisztina azt üzeni az őt zsigerből pocskondiázóknak, hogy a véleménye ismert, de ettől függetlenül nem illik őt letegezni, lekurvázni. Hozzáteszi, hogy kapálni se megy el, mert 31. könyvét írja, valamint elereszt egy szabad asszociációt a költőnő-tőgypörkölt vonalon, majd még egyet a rögös magyar túróról.

A kommentelők haragját egy február 11-én megjelent Tóth Krisztina-interjú váltotta ki, legalábbis az ott elhangzó egyik válasz. Ebben az írónő kérdésre kifejti, hogy ha egy könyvet le kellene mindenképp venni a kötelező olvasmányok listájáról, akkor ő Jókai Az arany ember című művét venné le, méghozzá „nem elsősorban azért, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt”. Hasonlók a problémái Szabó Magda Bárány Boldizsár című művével is.

Az interjú búvópatakként csörgedezett több mint egy hétig a radar alatt, amikoris a Mandiner rálelt, és kiemelve a fenti részt, közzétette. A hírt felkapta a az Index, a Pestisrácok, a Blikk, majd a Magyar Nemzet is, aztán végül odáig jutott a helyzet, hogy a kormánylap már a magyar irodalomból történő kirekesztéstől kezdte védeni Jókait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!