Negyven év után megszűnik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021. február 19. – 08:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik az eddig ismert formájában a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) – írja a Népszava a főváros kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet idézve. A politikus elmondta a lapnak: Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a BTF eddigi állami szervezője a múlt héten tájékoztatta arról, hogy a kormány nem újítja meg a fesztivál szervezéséről három éve, még a Tarlós-érában aláírt szerződést, azaz az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából. „Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott” – idézi a lap a főpolgármester-helyettest.

A cikkből az is kiderül, hogy a kormány terveiben két új fővárosi fesztivál szerepel. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek néven szerveznek tavaszi rendezvénysorozatot, míg ősszel Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven terveznek fesztivált. A két programra idén 1,75 milliárdot szánnak a központi költségvetésből.

A főváros is folytatná a tavaszi fesztiválozást, a kormány nélkül, az eddigitől eltérő koncepcióval: „elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének” – írja a lap. Erre a budapesti költségvetésben még nincs elkülönített összeg.

Persze kérdés, hogy szervezhet-e bárki bármilyen fesztivált idén tavasszal. A Budapesti Tavaszi Fesztivál – amit 1981 óta rendeztek meg minden évben – már tavaly tavasszal is elmaradt a járványhelyzet miatt, és nem lehet tudni, hogy idén mikor és milyen fokon oldják fel a korlátozásokat (a BTF-et hagyományosan április elején rendezték).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!