Százméteres fafelhőkarcolót terveznek Berlin közepére

2021. február 13. – 10:36

Százméteres fafelhőkarcolót terveznek Berlin közepére
A kreuzbergi fafelhőkarcoló látványterve – Fotó: Mad arkitekter

Másolás

Vágólapra másolva

A faházról általában egy a telek végében felhúzott, nyáron túlforrósodó, télen veszett hideg, nem túl nagy épület jut eszünkbe, de ha eddig nem, most ezt újragondolhatjuk, ahogy a fatornyos kis falum emlegetését is. Berlinben egy jelenleg még elég merésznek számító építészeti tervet valósíthatnak meg. A Kreuzberg nevű városrészben Németország legmagasabb faépítményét húzhatják fel, a 98 méteres épületbe közösségi terek és lakások is kerülnének majd.

A norvég Mad Arkitekter iroda által tervezett 29 emeletes épület teherhordó szerkezete jelentős részben fából készülhet el, de azért használnak más építőanyagot is: az alapot, a lépcsőházakat és liftaknákat betonból öntik majd ki. A fafalakat (nehéz szó) és más tartóelemeket rétegragasztott fapanelokból (CLT) húzzák majd fel. A CLT-s építkezést környezetbarát megoldásnak tartják, hiszen csökkenti a cement és az acél használatát, amelyek előállítása egyébként nagy légszennyezettséggel jár.

A berlini épületet WoHo néven emlegetik, ami a német Wohnhochaus (nagyjából sokemeletes lakóház) rövidítéséből jön. A WoHo-t nemcsak építészeti bravúrnak szánják, azt remélik, hogy a kissé lecsúszott városrészbe is életet visznek vele, és olcsó lakásokat biztosítanak a kispénzű helyieknek. A 18 ezer négyzetméternyi hasznos terület 60 százalékát teszik majd ki a lakások, 25 százalékában lehet majd valamilyen kereskedelmi egység, míg a fennmaradó részeknek közösségi térként kell szolgálniuk, zöld udvarokat, tetőteraszt, könyves kávézót, óvodát, napközit, menzát, fedett játszóteret és wellnes részleget is terveznek többek között a WoHo-ba.

A WoHo lakásai elég nagy változatosságot mutatnak, egyharmaduk kerülhet csak magántulajdonba, egyharmaduk szövetkezeti lakás lesz, egyharmaduk pedig bérlakás. A felhasználás szerint is sokfélék lesznek, nagycsaládosokra, diákokra és idős, demenciában szenvedő lakókra is terveznek lakásokat.

Egy tervezett lakásbelső a WoHo-ban
Fotó: Mad arkitekter

Az épülethez tartozó parkolóhelyeket elég szűken mérik, kerékpártárolók, mikromobilitási eszközök tárolói és elektromos töltőállomásai kerültek a helyükre. A zöld hozzáállást az épületre felfuttatott növényzettel, tetőkertekkel is hangsúlyossá tennék.

Florian Schmidt, Kreuzberg városrész lakásügyi biztosa azt mondta, hogy az épülettel társadalmi és ökológiai paradigmaváltást is szeretnének elérni, amivel másoknak is példát mutathatnak.

Hogy az épület ennyire érzékeny akar lenni szociálisan, az nem véletlen. Egy 2020 februárjában elfogadott szabályozás szerint csak akkor lehet az átlagos beépítési magasságnál másfélszeresét meghaladó épületet emelni, ha az magas építészeti minőséget képvisel, és eközben környezeti szempontból is fenntartható.

Egyelőre még nem döntöttek arról, hogy mikor kezdik meg az építkezést, amelynek 90 millió eurós a költségvetése.

(via Bloomberg, Berlin.de)