Kirúgták a Mandalorian egyik szereplőjét a holokausztot relativizáló bejegyzése miatt

2021. február 11. – 08:44

frissítve

Kirúgták a Mandalorian egyik szereplőjét a holokausztot relativizáló bejegyzése miatt
Gina Carano a Mandalorian sorozatban, Cara Dune szerepében – Fotó: Disney

Másolás

Vágólapra másolva

„Gina Carano jelenleg nem áll a Lucasfilm alkalmazásában, és nem is tervezünk semmit a jövőben a számára. Ugyanakkor irtózatosnak és elfogadhatatlannak tartjuk azokat a közösségi médiás bejegyzéseit, amiben kulturális vagy vallási alapon ítél el másokat.”

Ezzel a rövid közleménnyel tudatta a Star Wars-tartalmakat gyártó Lucasfilm, hogy Gina Carano már nem tagja a Mandalorian sikersorozat stábjának, és már a sorozat harmadik, 2021 karácsonya táján érkező évadában sem fog szerepelni. Carano kirúgásához egy azóta már törölt szerdai Instagram-bejegyzés vezetett, amiben a nyíltan republikánus Carano a holokauszt áldozatai és a republikánus párt követői között vont párhuzamot, miszerint Joe Biden Amerikájában a republikánusokat ugyanúgy üldözik, mint a náci Németországban a zsidókat, és hogy az emögött rejlő gyűlölet elsősorban az állam felelőssége. A Carano által törölt poszt természetesen nem tűnt el nyom nélkül az interneten:

Carano az elmúlt hónapokban több, heves vitát, helyenként pedig komolyabb balhét kiváltó bejegyzéssel is jelentkezett, amik után rajongók kisebb-nagyobb csoportja követelte a Disney-től a színésznő kirúgását. A korábbi ketrecharcos nyíltan kritizálta a maszkviselést, előszeretettel osztott meg trumpista összeesküvés-elméleteket a választási csalásról, a Black Lives Matter-mozgalmat gyalázó bejegyzéseket kedvelt, és kigúnyolta a nő-férfi páron felüli gendermegszólításokat.

Carano kirúgásával nem csak a Mandalorian sorozatból távozik, ahol az egyik főszereplőt, Cara Dune-t játszotta, hanem minden bizonnyal bukta a főszerepét a Mandalorian készülő testvérsorozatában, a Star Wars: Rangers of the New Republicban is – igaz, a Disney még nem közölte, ebben kik játszanak majd.