Minimum egy erőszakos kannibál lett az internet szemében a hollywoodi kedvenc

2021. február 9. – 21:38

frissítve

Minimum egy erőszakos kannibál lett az internet szemében a hollywoodi kedvenc
Armie Hammer a Sundance Filmfesztiválon 2019 januárjában – Fotó: Rich Polk/Getty Images for IMDb

Másolás

Vágólapra másolva

Armie Hammer 2020 második felében még teljesen más élethelyzetben volt, mint ma. Az amerikai színész éppen vált a feleségétől, Elizabeth Chamberstől, a gyerekeik a Kajmán-szigeteken tanultak, az apjuk nem láthatta őket – szokásos hollywoodi házassági történet. Hammernek nem volt sok dolga éppen, készült ugyan filmekre, úgy volt, hogy szerepelni fog Jennifer Lopez mellett a Shotgun Wedding című romantikus filmben, illetve a Paramount+ nevű streamingszolgáltatónál a Keresztapa forgatásáról szóló sorozatban ő fogja játszani a főszerepet. A pletykalapok a váláson kívül maximum annyit tudtak felmutatni, hogy padlizsánokat és cseppeket kommentelt a Szólíts a neveden című filmbeli színésztársa, Timothée Chalamet egyik szelfijére Instagramon. Hammer szerint csak viccelt, és az embereknek nem esett le, hogy mennyire tréfás az, hogy hülyén írogatnak egymásnak az emberek az interneten.

Pár hónappal később Hammer szinte a föld felszínéről is eltűnt, mert kiderült, hogyan írogatott embereknek az interneten.

Ez ebben a formában jól hangzik, de nem teljesen igaz: Armie Hammer, az Occidental Petroleum nevű olajcéget vezető olajmágnás Armand Hammer unokája azért tűnik el éppen egyik pillanatról a másikra a föld felszínéről, mert feltételezik, hogy bizarr üzeneteket küldözgetett nőknek arról, hogy legszívesebben megenné őket. Az emiatt keletkezett figyelem hatására pedig volt barátnői léptek elő, akikkel szörnyen bánt. Hammernek le kellett mondania a készülő munkáit, és pár napja egyszerre dobta őt az ügynöksége, a WME, és a The Hollywood Reporter szerint sajtósa is. Egy majdnem A listás színésznél ezt a kettőt egyszerre elveszíteni olyan, mintha bezárnák egy tömlöcbe és eldobnák a kulcsot: 2017-ben ugyanez történt Kevin Spacey-vel is.

Bukás bukást követett

Habár nem az volt az első filmszerepe, Hammer 2010-ben tűnt fel a filmvásznon, amikor a Winklevoss-ikreket játszotta David Fincher A közösségi háló című filmjében. Valószínűleg akkor sokan meglepődtek, hogy a férfiből nem kettő van, hanem csak egy: az ikerpár egyik tagját egy dublőr játszotta, aki digitálisan megkapta Hammer fejét. A jó kritikák után a karrierje finoman szólva is mérsékelten indult, majd nem sokkal egy igazi bukásba is belefutott: A magányos lovas című, tévésorozatból adaptált, sok-sok pénzbe kerülő westernfilm a kutyát nem érdekelte, hiába volt Hammer a főszereplője, és az azóta szintén elég nagy kulimászban lévő Johnny Depp a partnere.

Egy botrányt sikeresen kikerült, amikor az A nemzet születése című, amerikai rabszolgafelkelésről szóló filmjét gyakorlatilag eltüntette a filmfesztiválos premier után az, hogy a rendező-főszereplő Nate Parkerről kiderült, egyetemista korában egy másik diákkal, a film egyik írójával együtt megerőszakolt egy nőt, aki később öngyilkos lett. Hammer aztán az egyik főszerepet játszotta a 2015-ös Az U.N.C.L.E. embere című kémfilmben Henry Cavill mellett, de ez a film sem volt őrült kasszasiker.

Armie Hammer a Szólíts a neveden című, több Oscarra jelölt romantikus filmben – Fotó: Sony Pictures Classics
Armie Hammer a Szólíts a neveden című, több Oscarra jelölt romantikus filmben – Fotó: Sony Pictures Classics

Bukás bukást követett, de ezek a fajta kudarcok egy más, sokkal érdekesebb karrier felé lökték Hammert. Két olyan lehetőséget is kapott, hogy olyan szerepet játsszon, ami passzol a természetes karizmájához, és kihasználja azt a tényt, hogy úgy néz ki, mint egy reklámfigura az ötvenes évek Amerikájából. Az egyik a Szólíts a neveden című, több Oscarra jelölt romantikus film volt, amiben ő játszotta Olivert, a régészt, akinek egy nyár erejéig viszonya lesz a házigazdája tinédzser fiával (őt játszotta Chalamet, aki a cikk elején a padlizsánokat kapta). A másik pedig a 2018-as Bocs, hogy zavarom című szatíra volt, amiben Hammer egy gonosz cégtulajdonos volt, aki olyan kábítószert fejleszt ki, ami Oakland fekete közösségét lóemberekké változtatja. Sok mindenről szólt az a film egyszerre, és Hammer karaktere rengeteget kokainozik benne.

De a Szólíts a neveden és a Bocs, hogy zavarom is olyan film volt, ami kihasználta, hogy Hammer képes a karizmatikus, megnyerő pöcsfej lenni, akivel kinézetre esetleg minden oké, de belül máshogy kattog. Jobban is állt neki, mint az egyértelmű hősök, vagy az egyértelmű gonoszok. Tervben is van már a Szólíts a neveden folytatása.

Aggasztó üzenetek sokasága

Hogy meg fog-e jelenni, az más kérdés. Idén januárban ugyanis megjelent az Instagramon egy névtelen posztoló @houseofeffie névvel, aki elkezdett kiposztolni olyan üzeneteket, amiket Armie Hammer írt neki, és más nőknek éveken keresztül, 2016 októberétől kezdve, miközben a színész még házas volt.

Az üzenetek, amikről a mai napig nem tudni, hogy valóban Hammertől származnak-e, aggasztóak: a színész arról fantáziál, hogy eltöri egy nőnek a bordáit, hogy azt parancsolja, hogy vágjon le egy darabot a bőréből, és süsse meg, hogy vágja fel az ereit, hogy síkosítónak használhassa, és hogy elfogyassza. Erőszakosak, viszolyogtatók, de olyan üzenetek, amiknek nem ismerjük a kontextusát, nem tudjuk biztosra a feladóját (habár a posztoló később kirakott egy olyan képet, amin azonosítani lehet a tetoválás alapján Hammert, de a kép már nem elérhető), és nem tudjuk pontosan, hogy kinek szóltak. Kinek szóltak az olyan üzenetek, hogy szeretné valakinek levágni a lábujját, és mindig magánál tartani.

A probléma nem az üzenetekben lévő abúzus, erőszak, gusztustalanság, hanem az, hogy minden jel szerint Hammer a való életben is szívesen áthágta a határokat. A @houseofeffie állítása szerint ezeket az üzeneteket több nőtől szedte össze, azzal a szándékkal, hogy Hammer ne tudjon már több nőt manipulálni, a szándék hatására pedig feltűntek a sajtóban a volt barátnőinek a beszámolói.

Paige Lorenze például négy hónapig járt a színésszel 2020-ban, ez alatt a színész egy A betűt vágott késsel a vaginája közelébe, amivel többször is eldicsekedett a haverjainak. Hammer többször is látható sérüléseket, véraláfutásokat okozott a nőnek, és megkérte, hogy ne takarja el őket, mutogassa büszkén őket, mint egyfajta billogot. A színész hangsúlyozta, hogy a nőt be fogja tanítani, hogy a szolgája legyen, BDSM-kapcsolatra szerette volna trenírozni, de a viszonyuk sokkal durvábbnak tűnt annál.

Egy másik volt barátnője, Courtney Vucekovich arról beszélt, hogy Hammer a sármja segítségével, szépen, fokozatosan vezette bele sokkal sötétebb és komolyabb dolgokba, amik aztán mentálisan, fizikailag, érzelmileg és pénzügyileg is teljesen kimerítették a nőt. Vucekovich arról is beszélt, hogy Hammer szerette volna, ha a nő kiveteti a bordáit, és ő azt elfogyaszthatja. A nő Hammert egy kaméleonnak írta le, aki alkalmazkodik minden helyzethez, aki elhiteti a fiatal nőkkel, hogy soha nem volt még ilyen jó dolguk, és végül kiszipolyozza a jót az emberekből. A pénzt is: egyszer a nőnek kellett tankolás után fizetnie, mert Hammer – egy olajmágnás leszármazottja, egy hollywoodi színész – állítása szerint le volt égve.

A fejleményekre már Hammer válófélben lévő felesége, Elizabeth Chambers is reagált. Állítása szerint megdöbbent azon, amiket olvasott, és nem tudta, hogy mennyi mindent nem tud még. Chambers elmondta, hogy támogat mindenkit, aki zaklatás vagy bántalmazás áldozata volt, hogy megkapja azt a segítséget, ami segít neki gyógyulni, de többet nem fog megszólalni az ügyben.

Elizabeth Chambers és Armie Hammer 2016-ban egy filmfesztiválon Londonban – Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images for BF
Elizabeth Chambers és Armie Hammer 2016-ban egy filmfesztiválon Londonban – Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images for BF

Hammer az egyetlen hivatalos reakcióját akkor adta az ügyben, amikor kilépett a Jennifer Lopez főszereplésével készülő Shotgun Wedding című filmből:

„Nem válaszolok ezekre a kamu állításokra, de a gonosz és hamis online támadások miatt nem hagyhatom itt tiszta lelkiismerettel négy hónapra a gyerekeimet, amíg a Dominikai Köztársaságban forgatok egy filmet. A Lionsgate (a filmet gyártó stúdió) támogat engem, és ezért hálás vagyok nekik”

– mondta a közleményben a színész, aki aztán minden újabb és újabb vádra már a mindent tagadó ügyvédeivel reagált.

Keresztül vágtatott más emberek szexuális határvonalain

Ahogy a Rolling Stone-nak nyilatkozó professzionális domina, Empress Wu is mondja, a kannibalizmus, mások elfogyasztása vagy bántalmazása egy létező vágy, amit megfelelő körülmények és korlátok között ki lehet elégíteni, a kannibalizmus esetén akár vércseppek elfogyasztásával is, de akár a szusi elfogyasztása egy meztelen testről ugyanannyira megfelelő lehet.

Hammer ráadásul nem különösebben rejtette véka alá a fétiseit. 2017-ben például kötözős BDSM-képeket lájkolt Twitteren, amit a követői is láthattak. Interjúkban beszélt egy olyan barátnőjéről, akibe késsel akart belevágni szex közben, de csak hónapokkal később szakított vele. Több interjúban is beszélt arról, hogy dominánsnak tartja magát, hogy szereti a nők haját húzni szex közben. Amikor pár éve Stephen Colbert műsorában a műsorvezető megkérdezte, hogy a felesége szerint oké-e, hogy szereti a veszélyes dolgokat, Hammer azt válaszolta, hogy nem, a feleségének nagyon nem oké, sőt, a felesége szerint valami nincs rendben a színész agyában, mert nem tudja felmérni a kockázatot ilyen esetekben.

Armie Hammer és Stephen Colbert a Late Night Showban 2016-ban – Fotó: cott Kowalchyk / CBS / Getty Images
Armie Hammer és Stephen Colbert a Late Night Showban 2016-ban – Fotó: cott Kowalchyk / CBS / Getty Images

A probléma még mindig nem ez, hanem az, hogy ezeket Hammer a beszámolók szerint beleegyezés nélkül tette, ami a BDSM-kapcsolatok legalapvetőbb szabályának megszegése. Empress Wu intő jelnek látta a kiszivárgott üzenetekben, hogy a nők többször is beszélnek arról, hogy szerették volna abbahagyni a dolgot. És ez a legnagyobb gond, ami mellett eltörpül a kannibalizmus fétis, hogy Hammer minden jel szerint egyszerűen keresztül vágtatott más emberek szexuális határvonalain. Már amellett, hogy a jelek szerint érzelmileg bántalmazó kapcsolatokba manipulált fiatal nőket.

Hammernek nem javítja az esélyeit egy jobb megítélésre, hogy közben kiszivárogtak egy privát Instagram-fiókjának a videói is, ahol mintha elszabadult volna a féktelen egója: arról beszél, hogy iszik, miközben vezet, úgy tűnik, mintha drogokat szívna fel, egy másikban pedig arról is beszél, hogy drogtesztet kellett elvégeznie, hogy láthassa a gyerekeit a válás alatt. Hammer elismerte, hogy ezeket a videókat ellopták tőle.

Kérdés, hogy a karrierjét sikerül-e ellopni tőle. Hammer következő nagy szerepe a Halál a Níluson című Agatha Christie-feldolgozásban van, Kenneth Branagh és Gal Gadot mellett. A filmet még 2019-ben befejezték, de a koronavírus miatt eltolták a bemutatóját idén szeptemberre. A Variety cikke szerint a filmet tulajdonló Disneynek valószínűleg az a megoldás marad, hogy Hammer nevét nem fogják hangsúlyozni a marketinganyagokban, a reklámokban, előzetesekben, plakátokon – valahogy úgy, ahogy Shia LaBeoufot is sikerült kiradírozni a Pieces Of A Woman promóanyagaiból.

A világból nem biztos, hogy sikerülni fog kiradírozni őt. A Varietynek nyilatkozott Hammer egyik közeli barátja, aki azt állítja, hogy egészen biztosan nem ez lesz Armie Hammer történetének vége. De nyilatkozott egy sajtós is, aki elmondta, hogy Hammer nem egy Tom Cruise. Szerepeket ugyan kap, de sosem lesz belőlük kasszasiker.

„Ki fog manapság harcolni egy olyan sztár érdekében, aki körül ilyen bonyolult a történet?”

– tette fel a kérdést a névtelen megszólaló.

Az biztos, hogy Hammer sajtósa és ügynöke már biztos nem fog érte harcolni.

Források: Rolling Stone; PageSix 1, 2, 3; Complex; Variety 1, 2; Insider; Vanity Fair, Vulture

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!