Meghalt az Oscar-díjas Christopher Plummer

2021. február 5. – 19:31

frissítve

Meghalt az Oscar-díjas Christopher Plummer
Christopher Plummer a 2018-as Oscar-gálán – Fotó: Robyn Beck / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenegy éves korában meghalt Christopher Plummer, írja a család közleménye alapján a Deadline. Plummer az elmúlt 75 évben közel 100 filmben játszott, nemrég a Ridley Scott rendezte A világ összes pénze című 2017-es filmben vitte John Paul Getty szerepét, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Plummer a színészi karrierjét a kanadai Montrealban kezdte, ahol nemcsak angolul, de franciául is előadott. 1954-ben debütált a New York-i Broadway színpadán, és többször fellépett a londoni West End különböző produkcióiban is. Kétszer is Tony-díjat nyert a Cyrano és a Barrymore című musicalekkel.

A leghíresebb szerepe viszont Georg von Trapp kapitányé volt, akit az 1964-ben bemutatott A muzsika hangja című filmben játszott – ezzel indult be a filmes pályafutása is. A hetvenes években főleg mellékszerepekben volt látható, olyan filmekben, mint az Aki király akart lenni, A názáreti Jézus, vagy a Csendestárs. A kilencvenes évek végétől kezdve pedig egyre több hollywoodi produkcióban volt látható, mint például a 12 majomban, vagy az Egy csodálatos elmében.

2010-ben jelölték először Oscar-díjra Lev Tolsztoj megformálásáért a The Last Stationben, a Kezdők című filmben nyújtott alakításáért pedig 2012-ben meg is kapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját. A Kezdőkben egy olyan családapát alakított, aki egy hosszú házasság után, 75 évesen coming outolt. A szerepért Golden Globe-bal és BAFTA-díjjal is jutalmazták. Az egyik utolsó, itthon is népszerű filmje a 2019-es Tőrbe ejtve volt.

Plummer háromszor házasodott meg, harmadik felesége Elaine Taylor angol táncosnő, színésznő, akivel haláláig együtt élt egy connecticuti farmon. A színész 2008-ban I Spite of Myself címmel emlékiratot is írt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!