A mélykúti júdásfa is lehet nyertes az Európai év fája versenyben

2021. február 1. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

A hónap végéig lehet szavazni az Európai év fája nevű verseny jelöltjeire. Magyarországot a mélykúti júdásfa képviseli.

A versenyt idén tizenegyedszer rendezik meg, és azokra a jelöltekre lehet szavazni, amelyek már a saját országukban nyertek. Ezeknek a fáknak mindig érdekes, általában több évszázados történetük van.

Magyarországot idén az a mélykúti júdásfa képviseli, amelyet 1750 körül ültettek Szabadkáról érkező ferences szerzetesek a templom északi oldalába, ami a település mértani középpontja is.

A néphit szerint a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan, írta az MTI.

A mélykúti júdásfaFotó: Tree of the year
A mélykúti júdásfaFotó: Tree of the year

„Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település jelképévé vált. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott ember kertjében él tovább, ezzel összekötve a múltat a jelennel, és a település egykori lakóit egymással szerte a világban” – írták a fáról a magyarországi versenyt szervező Ökotárs Alapítvány honlapján.

A júdásfának 13 vetélytársa van, mint például a franciák Nyárfácskának becézett növénye, ami nevének teljesen ellentmondva közel tíz méter átmérőjű törzzsel rendelkezik és legalább kétszáz éves. A belgák az ypres-i túlélő gesztenyefájukra lehetnek büszkék, amely megsérülve is átvészelte az első világháborút, míg például Szlovákia egy 700 éves, Drnavában álló tölggyel versenyzik az első helyért.

A jelöltekre a https://www.treeoftheyear.org/vote internetes oldalon voksolhatnak hétfőtől a résztvevők. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervező Environmental Partnership Association (EPA).

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött. 2020-ban a cseh résztvevő, a Cseh-Morva-fennsíkon egy sziklanyúlványon élő erdei fenyő győzött az Európai év fája versenyen 47 226 szavazattal. A magyar résztvevő, a kaposvári Szabadságfa 16 ezer vokssal a nyolcadik lett 16 ország egy-egy különleges fája között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!