Ötszáz éves festményt találtak egy nápolyi hálószoba szekrényében

2021. január 19. – 17:26

frissítve

Ötszáz éves festményt találtak egy nápolyi hálószoba szekrényében
Rendőrök veszik körbe a Salvator Mundi 500 éves másolatát – Fotó: Polizia di Stato / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nápolyi hálószoba szekrényében találták meg Leonardo da Vinci egyik festményének, a Salvator Mundinak a közel 500 éve készült másolatát, írja az MTI. Az alkotást egy múzeumból lopták el, de erről az intézmény nem is tudott semmit.

Az olasz rendőrség szombaton tartott házkutatást egy 36 éves férfi lakásán, amikor megtalálták nála a reneszánsz festmény másolatát. A kép a megváltó Krisztust ábrázolja, aki az egyik kezével áldást oszt, a másikban pedig egy kristálygömböt tart, és valószínűleg Leonardo egyik tanítványa, a Messinai Raffaellóként is emlegetett szicíliai Girolamo Alibrandi (1470–1524) készítette az 1500-as évek elején.

A festmény másolata a nápolyi San Domenico Maggiore templom Doma Múzeumának gyűjteményébe tartozott, azonban a múzeum hónapok óta zárva van a koronavírus-járvány miatt, és senki sem jelentette, hogy a kép eltűnt volna. A műkincset a rendőrség visszaadta a múzeumnak, és vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogyan lopták el a művet, mivel nem volt nyoma a betörésnek.

Bár sokan kételkednek abban, hogy a Világmegváltót valóban Leonardo da Vinci festette volna, a Salvator Mundi eredetije 2017-ben minden idők legdrágábban eladott festménye lett. A Christie's New York-i árverésén vásárolták meg 450 millió dollárért (átszámítva 133 milliárd forintért), az aukció óta viszont az eredeti festményt nem mutatták be a nyilvánosság előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!