Szerzői jogsértés miatt követeli Rákay Philiptől a Partizán alapítója, hogy szedjen le egy videót a Facebookról

2021. január 18. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 782 ezer megtekintést is meghaladta már a Partizán YouTube-csatorna „Heti hetes, először és utoljára együtt 2020-ban” című videója, amiben Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Hajós András, Havas Henrik és Kéri László arról beszélgetett Gulyás Mártonnal, a Partizán alapítójával, politikai aktivistával, hogy mi volt a Heti Hetes hatása az első Orbán-kormány idején, hogyan alakította a közbeszédet a műsor, hozzájárult-e a politikai megosztottság erősödéséhez, cenzúrázott-e az RTL, illetve mit gondolnak ma a többiek Hajós András 2006-os szerepvállalásáról. A videóról mi is írtunk ebben a cikkünkben.

Sajátosan ragadott ki és ültetett át egy teljesen más kontextusba részleteket a műsorból Rákay Philip, egykori M1-intendáns, aki korábban Fidesz-nagygyűléseket is vezetett: videójában, amiben az eredeti felvételen látható logó sem tűnik föl, szóba kerül a Hír TV, Gyurcsány Ferenc, 2006, a rohamrendőrök, és hogy „ezek még mindig Gyurcsányt mentegetik”.

„Pedig nem voltak ők mások, mint fizetett rettegők, a beteges jobboldal-ellenességben és Orbán-fóbiában szenvedők mintapéldái. És ezek még mindig ezt a világot siratják” – fogalmaz Rákay, és hozzáteszi, mennyivel jobb hely azóta Magyarország, amióta nincs Heti Hetes.

Gulyás a Partizán Facebook-oldalán üzent Rákaynak, mert annak Facebookján privátban nem lehet. Azt írta: Rákay az engedélye nélkül használt fel és hozott nyilvánosságra jeleneteket a videóból, a forrást pedig nemcsak nem jelölte meg, „de eltávolította az eredeti felvételen szereplő és a beazonosítást egyértelműen biztosító Partizán logót”. Ezzel, írja Gulyás, Rákay megsértette a szerzői jogát.

A csatorna alapítója a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 94. § (1) bekezdés f) pontja alapján azt követeli, hogy Rákay távolítsa el a videót. „Tájékoztatom, hogy a jogsértés és annak következményei bírósági úton történő érvényesítése iránt jogfenntartó nyilatkozatot teszek” – folytatta Gulyás.

Megkeresésünkre Gulyás Márton elmondta, hogy még nem kapott reakciót Rákaytól a felszólításra, és hozzátette, a további lépések előtt ezt a hetet még megvárják, hogy Rákay beszüntesse a jogsértést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!