Meghalt Phil Spector, minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere

2021. január 17. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt Phil Spector zenei producer, akit minden idők egyik legnagyobb hatású popzenei producereként tartanak számon. Saját fejlesztésű hangrögzítési technikájával máig népszerű műfajokat és zenekarokat is inspirált, és számos elismerést kapott, 2009 óta azonban börtönben ült Lana Clarkson színésznő meggyilkolása miatt – írja a TMZ.

A producer halálát hivatalosan is megerősítették, sajtóértesülések szerint a háttérben koronavírusos megbetegedés állt. Spectort egy hónapja diagnosztizálták a betegséggel, és az állapota miatt kórházba is szállították. Sikerült stabilizálni az állapotát annyira, hogy visszavigyék a börtönbe, de itt újra romlott az állapota, és hiába vitték kórházba megint, szombaton életét vesztette.

Phil Spector karrierje csúcsán, a hatvanas évek első felében több mint huszonöt top 40-es sláger producere, szerzője vagy társszerzője volt. Spector a zeneiparban először nemcsak producerként, hanem kreatív igazgatóként is tevékenykedett, és abban is egyedinek számított, hogy korábban sosem látott kontrollja volt a hangfelvételi munka minden egyes fázisában.

Spectornak nagy szerepe volt az art rock fejlődésében, és olyan műfajok felemelkedését inspirálta, mint a dream pop,a shoegaze, és a noise. Ez utóbbit főleg az általa kifejlesztett hangrögzítési formulának, az ún. „wall of soundnak” köszönhette, amely szokatlanul sok, és sokféle hangszerrel operálva a megszokottnál jóval zajosabb, grandiózusabb, túlvezérelt hangzáshoz vezetett. Ezt a hangzást később többek közt Bruce Springsteen és a Beach Boys is magáévá tette.

A producer híres zenekarai közé tartozott az 1960-as években a The Ronettes és a The Crystals, később pedig ugyanilyen sikeresen dolgozott együtt olyan előadókkal, mint Ike és Tina Turner, John Lennon, vagy a Ramones. Ő volt a Beatles 1970-es Let It Be című albumának, illetve George Harrison és barátai Grammy-díjas The Concert for Bangladesh című 1971-es koncertlemezének producere is. Spectort 1989-ben beiktatták a Rock and Roll Dicsőségek Csarnokába, 1997-ben pedig a Dalszerzők Dicsőségek Csarnokába is.

Phil Spector utolsó évei ennyire nem voltak sikeresek, 2009-ben ugyanis börtönbe került, miután bűnösnek találták Lana Clarkson színésznő 2003-as meggyilkolásában – a producert ekkor 19 év börtönre ítélték, 2028 májusában szabadulhatott volna. Spector gyilkossági ügyéről film is készült, ebben Al Pacino alakította a legendás producert.