A Korona miatt durván megnőtt Churchill festményeinek értéke

2021. január 3. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök a politizálás mellett festett is hobbiszinten, ahogyan ez a Korona (The Crown) című sorozatból is kiderült. A Daily Mail a Telegraph nyomán most arról írt, a netflixes ábrázolás nyomán rendesen megemelkedett a Churchill-képek ára: a Sotheby's aukciósház szakértője szerint hat-, esetenként hétszámjegyű összegekért kelnek el a festményei (angol fontban).

A legendás miniszterelnök mintegy 500 alkotást, többségében tájképeket, csendéleteket hagyott hátra, a legnagyobb hatást Paul Cézanne, Claude Monet ls John Singer Sargent művei gyakorolták a stílusára. A festmények nagy részét nyugdíjas korában barátoknak ajándékozta, amivel a képek tulajdonosai, örökösei most jól járhatnak, amennyiben hajlandóak megválni tőlük. A legnagyobb összeget, 1,8 millió fontot eddig a The Goldfish Pond At Chartwell (Aranyhalas tó Chartwellben) című képért fizette ki egy gyűjtő 2017-ben. Egyébként ezzel a képpel foglalatoskodik sokat Churchill a Crown egyik részében is.

Fotó: Frank Scherschel / Getty Images
Fotó: Frank Scherschel / Getty Images

Elemzések szerint a képek árnövekedéséhez hozzájárulhatott, hogy a politikust a sorozatban derűs, emberi figuraként, II. Erzsébet királynő egyik mentoraként jelenítették meg a forgatókönyvírók és a karaktert alakító John Lithgow színész. Az ábrázolás konkrét részletei – ahogyan a Crown esetében gyakran – nem teljesen felelnek meg a valóságnak, például nem igaz, hogy Churchill sztrókot kapott volna, mielőtt nyugdíjba ment, a valóságban ez csak 1965-ben következett be, utána viszont már nem épült fel többé.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!