Élettársa mellé temették Pierre Cardint

2021. január 2. – 21:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zártkörű szertartás keretében szombaton eltemették Párizsban Pierre Cardint, írja a BBC. A francia divattervező kedden halt meg a Párizstól nyugatra fekvő Neuilly-i kórházban, 98 éves volt. Korábbi élettársa, Andre Oliver mellé temették, aki 1993-ban halt meg. Pierre Cardint egy karddal díszített fekete koporsóban helyezték végző nyugalomra. A penge egy ollóra hasonlított, de a mintázaton a gyűszű és az orsó is megjelent. Szintén Párizsban tartják majd a megemlékezést január végén.

Pierre Cardin, eredeti nevén Pietro Cardini Olaszországban, 1922. július 2-án született, egy borkereskedő hetedik, egyben legkisebb gyerekeként. 1944-ben költözött Párizsba, ahol rajzoló lett a Paquin-divatháznál, de már rögtön lehetőséget kapott, hogy tervezhesse Jean Cocteau Szépség és a szörnyeteg c. filmjének jelmezeit (1946). A következő évtől Christian Diornál dolgozott, az aktuális női New Look-kollekcióba tervezett rövid, az alakot hangsúlyozó szoknyákat.

Az üzletszervezésben is példaadónak bizonyult, a mérvadó divattervezők közül elsőként használta márkanevét (voltaképpen személynevét) licencüzletek nyitásához, eleinte Franciaországban, majd világszerte. Ezzel az haute couture-t a szélesebb közönség számára is közelebb hozta.

Cardin a kétezres évek elejére mintegy 800 céget birtokolt 180 országban, ahol mintegy 200 000-en dolgoztak, egyebek mellett négy színháza is volt (így a párizsi Théâtre des Ambassadeurs), de szállodákat, más kastélyokat is birtokolt, és médiaérdekeltségekkel is rendelkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!