Karácsony előrehozva: új Dé:Nash-klip és kocsmakoncertből lett lemez péntekre

2020. december 18. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Bár csak egy hét múlva lesz karácsony, december 18-án a magyar könnyűzene több szereplője is premierrel lepte meg a rajongóit. A túltolt kormányoldali propagandát kifigurázó rapper Dé:Nash egy új videóklippel jött ki (ft. Tékozló Fiú & Hizlalt Borjú), ami a hangulatában amúgy a Bëlga Nemzeti Hipp-Hoppját idézte bennem. A Daráló Eldorádó, mint a címéből talán sejthető, ezúttal a mesevilágból és általában az irodalomból az ártatlan gyermeki világra leselkedő veszélyekre mutatott rá. Meleg volt-e Nemecsek, cionista propagandát jelenített-e meg Bagaméri, mi a baj Fekete István simabőrűjével – ezekre az égető kérdésekre is választ adnak Dé:Nashék, felhívva a figyelmet arra: „a mesefigurák közül bárki jobb fej, pedig veszélyesebbek, mint a kábítószer”. De itt az egész dal, induljon a nemzeti elszörnyülködés vonata Rózával, négy csodálatos gyermek anyjával (mindegyikük apja férfi!):

A pécsi Zajzajzaj alkotói közösség (amelynek tagja mások mellett a 30Y, az Esti Kornél és az Idegen zenekar, valamint az Egyedi Peti és az Mmamt) szintén péntekre időzített több premiert is. Három albumot és egy dalt jelentettek meg, az egyik lemezhez egy májusban forgatott, a másikhoz egy hamarosan megjelenő film is társul.

A legismertebb talán a 30Y és Mucsi Zoltán közös produkciója, a Resti. Ez egy öt évvel ezelőtti, MÜPA-ban debütált akusztikus kocsmakoncertből nőtt ki azzal, hogy az előadásba bevonták Mucsit, aki állomásfőnöki szerepet kapott a produkcióban, amely a zenekar dalai köré épülő színházi előadás lett.

A Restit tavaly a főváros mellett Pécsen és Miskolcon is előadták, míg idén tavasszal, már karanténkörülmények között a győri református templomban, az Öt Templom Fesztiválon léptek fel vele. Ez utóbbiról egy különleges koncertfilm készült már tavasszal – a százperces alkotás a fesztivál Youtube-csatornáján látható –, és annak hanganyagából, ahogy a zenekar fogalmazott, „sajátos karácsonyi meglepetésként” pénteken egy, a streaming csatornákon hallgatható album is megjelent.

Szintén egy korábbi színpadi produkcióból nőtt ki az Esti Kornél új albuma, az Itt maradtam az éjszakában. Ezzel a címmel tavaly és idén Budapesten és Pécsen adtak különleges koncertet: egy tematikus, fúvósokkal és különleges vizuális elemekkel kiegészített, történetet elmesélő koncertet, amelyben részt vett többek között iamyank, Ember Márk és Beck Zoli.

Itt maradtam az éjszakában – az Esti Kornél új albumának borítója
Itt maradtam az éjszakában – az Esti Kornél új albumának borítója

Ebből a színpadi produkcióból nőtt ki az új lemez, mások mellett Csernovszky Márk, a Soharóza kórus és a Heureka Pop Orchestra közreműködésével. Ez az album szintén december 18-tól érhető el a streaming csatornákon, és ehhez is kapcsolódik majd egy film, amit a két ünnep között mutatnak majd be.

A Zajzajzaj része a Kinoschweiz művészeti projekt is, amit tavaly indított Beck Zaza, Ligeti Gyuri és Szénássy Alex, az első, tízszámos lemezüket szintén most péntekre időzítették. A harmincperces album szintén streamelve hallgatható. A szintén a zajzajzajos alkotóközösséghez tartozó az Óriás zenekarból is ismert Egyedi Péter, aki szólóprojektjének új dalát, az Okos, hülyét ugyancsak most pénteken mutatta be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!