A Ricsárdgír Szintis Lacija felnőtt mesekönyvben menti meg a karácsonyt

2020. december 18. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar trash zenei színtér egyik legismertebb szereplője, a Ricsárdgír a tavaly ősszel megjelent Rise of the Koala lemezen lépett elő SzintisLaci karakterével. A Spotify-on mára ez lett a zenekar leghallgatottabb száma, a videóklipet a Ricsárdgír és a Budapest tévé oldalán nagyjából egymillióan látták eddig. Ezt ni:

Nem csoda, hogy idén karácsonyra ismét előhúzták SzintisLacit, de nem egy újabb, a kilencvenes évek legtrashebb tévés zenei produkcióinak stílusát idéző klipben, hanem a zenekar első karácsonyi mesekönyvében. A SzintisLaci megmenti a karácsonyt című verses mese formájában megírt könyv a napokban jelenik meg. Eredetileg száz példányt nyomtattak belőle, de az egy nap alatt, még előrendelésben elfogyott.

A könyv a Ricsárdgír stílusát ismerőknek egyáltalán nem meglepő módon, groteszk és szürreális kalandokon keresztül mutatja be Laci karácsonyát. Egy gyerekkori trauma miatt nem szereti a karácsonyt – szembesült azzal, hogy karácsonykor nem minden világít, amit konnektorba dugnak, amikor a kutyája farkával próbálkozott –, ezért saját el caminóra indul, hogy a zenekar minden tagját meglepje ajándékkal, és így szerettesse meg önmagával is a karácsonyt.

SzintisLaci megmenti a karácsonyt – a Ricsárdgír rendhagyó karácsonyi felnőtt mesekönyv
SzintisLaci megmenti a karácsonyt – a Ricsárdgír rendhagyó karácsonyi felnőtt mesekönyv

A történetből vajon az derül ki, hogy milyen szépek az ünnepek, amikor felbukkan a házunk erkélyén egy kétbalkezes kis csillag? Vagy az, hogy milyen szar kilőni valakinek a szemét, ha véletlenül is? Vagy mindkettő? Nem szpojlerezem el, de talán segít a válasz kitalálásában, hogy a nagyjából negyven oldalas, kemény borítós könyv középpontjában a magány van, saját magunk elfogadásának nehézségeivel, depresszióval és kiábrándulással. És bár Laci végül „nagyokat nevetett és táncolt”, ezt a mesekönyvet semmiképp ne adja gyerekek kezébe. És talán jobb, ha Dúró Dóráéba se.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!