Azonnali tárgyalásra szólította fel Vidnyánszkyékat az SZFE sztrájkbizottsága

2020. december 17. – 19:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Üljenek végre tárgyalóasztalhoz a tárgyalásra készen álló sztrájkbizottsággal!” – üzenik a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumnak a csütörtökön publikált nyílt levelükben, amelyben a testületet az érdemi tárgyalások azonnali megkezdésére szólítják fel.

A levélben emlékeztetnek: 2020. október 1-jén kezdtek sztrájkolni az egyetemi autonómia visszaszerzéséért, vagyis a sztrájk már 49 munkanapja tart. „Sztrájkköveteléseinket világosan megfogalmaztuk, azokat a Fővárosi Törvényszék háromszor is jogszerűnek találta. (..) Az oktatási jogok biztosának megküldött panaszunkat az ombudsman hivatala befogadta, alaposan megvizsgálta, majd jelentésében arra jutott, hogy a sztrájkköveteléseink alapját képező egyetemi autonómia súlyosan sérült egyetemünkön, amikor a félévet a kuratórium felfüggesztette. Ebből is következik, hogy az autonómiát garantálni kell az Alaptörvénnyel, az Nftv-vel., és – nem utolsó sorban – az európai felsőoktatási irányelvekkel összhangban” – írják.

Az üzenet hangvétele ezután keményre vált, és így folytatódik: „Mindezek ellenére érdemi tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal mind a mai napig nem kezdett sem a munkáltató, sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma.

Ezért az SZFE polgáraiként mi – hallgatók, oktatók, dolgozók – együttesen szólítjuk fel önöket arra, hogy a sztrájkbizottsággal azonnal kezdjék meg az érdemi tárgyalásokat! Ne bújjanak ki a felelősség alól! Ne féljenek vállalni korábbi tetteik következményeit!

Amennyiben a párbeszéd elkötelezett híveiként kívánnak a közvélemény szemében feltűnni, úgy ne akadályozzák a dialógust, hanem vegyenek részt benne!”

Mint ismert, az SZFE hallgatói augusztus 31-én foglalták el az egyetemük épületeit, barikádot és őrséget állítottak, ám a blokádnak a járványügyi korlátozások véget vetettek. A Vas utcában történtekről a Telex több videót is forgatott, az alábbiban a blokádba beleálló diákok és oktatók nyilatkoztak arról, miért döntöttek az egyetemfoglalás mellett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!