Demjén Ferenc egy félperces átkötés miatt távolíttatta el Bérczesi Róbert feldolgozáslemezét a YouTube-ról

2020. december 17. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bizarr történetről számolt be csütörtök hajnalban a leginkább a Hiperkarmából ismerhető Bérczesi Róbert, aki Facebook-oldalán azt írta: Demjén Ferenc eltávolíttatta a Youtube-ról 2011-es, „emléxel?” című feldolgozáslemezét, mert abban szerepelt a zenész egyik számának félperces részlete. Bérczesi a bejegyzésben állítja, hogy végig jogszerűen járt el, Demjén Ferenc sajtósától azonban az üggyel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a „felhasználó kvázi elismerte a jogsértést az oldalán”.

A bejegyzés szerint maga Demjén Ferenc jelentette fel Bérczesit, akinek „Várj, míg felkel majd a nap” című számából használt fel egy harminc másodperces instrumentális részt az albumon átkötésként. Emiatt nemcsak törölték a lemezt, de priusza is lett a YouTube-nál úgy, hogy állítása szerint ő az Artisjus felé az összes többivel együtt ezt a feldolgozást is lejelentette még annak idején, vagyis az érte járó jogdíjat nem neki, hanem Demjénnek folyósították. Így pedig tudomása szerint végig jogszerűen járt el. Bérczesi a feljelentés hatására a második feldolgozáslemezét, a 2017-es „emléxel még?”-et magától törölte le a rajta szereplő „Elment A Vándor” feldolgozás miatt, mert mint írta, ha amiatt is feljelentik, akkor a YouTube megszünteti a teljes csatornáját. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Demjén Ferenc sajtósát, ahonnan a következő választ kaptuk:

„A felhasználó kvázi elismerte a jogsértést, az oldalán, mi pedig vele vagyunk jogviszonyban nem a sajtóval ez ügyben.”

Mivel úgy láttuk, hogy a bejegyzésben Bérczesi pont hogy nem ismerte el a jogsértést, megkerestünk egy szerzői jogi szakértőt, hátha ki tudjuk bogozni a történetet, ám ebből is csak az derült ki, hogy itt alapvetően két szerző egymás közti konfliktusáról van szó.

Ha valaki át akar dolgozni egy zeneművet, az közvetlen szerzői engedélyt igényel, ez az eset pedig a szakértő szerint ilyennek tűnik, mert a szerző a saját alkotásának részévé tette az eredeti dalt. Ez egy olyan helyzet, ahol a két fél megállapodik egymással, és jellemzően az Artisjushoz is lejelenti ezt, méghozzá úgy, hogy mind a két fél aláírja az erről szóló dokumentumot. Mivel ezt a YouTube nyilván nem tudja, probléma attól még lehet belőle, de erre a videómegosztónak is megvan a saját konfliktuskezelő rendszere. Alapvetően viszont ha minden pontosan úgy van, ahogy az eredeti bejegyzésben le van írva, akkor itt a megállapodás ellenére indulhatott jogvita a felek között.

Frissítés: Bérczesi csütörtök délutánra törölte a Facebook-bejegyzését. 21:18-kor azt válaszolt az ennek okait firtató egyik kérdésre, hogy „köszönöm, de most, hogy a dalgyerkőceim ismét biztonságban vannak, úgy érzem, hogy nincsen miért tovább hőzöngenem. csupán ennyit szerettem volna elérni, hogy hagyják békén a saját dalaimat. »Én a béke barátja vagyok« (Holden V. Caulfield).”

Pár hónapja egyébként történt már hasonló eset, akkor Bálint Natália énekesnő karanténkoncertje miatt tett bejelentést a YouTube-nál Demjén Ferenc menedzsmentje, mert abban szerepelt Demjén egyik dala. Emiatt nemcsak letörölték a felvételt, de az élő közvetítés jogát is elvették az énekesnőtől. Az az ügy végül békésen rendeződött, a felvétel azóta ismét elérhető a videómegosztón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!