Polt Pétertől kértek tájékoztatást az Alexandra-csőd miatt indult nyomozásról

2020. december 10. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Galambos Ádám, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke nyílt levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy tisztázza, miért nem sikerült négy év alatt sem lezárni az Alexandra-hálózat 2016-os csődje miatt indult nyomozást. A Facebookon közölt nyílt levélben Galambos arról ír, hogy „négy éve nem tudják, hová tűnt az Alexandra Könyvesbolthálózat 2016. évi karácsony előtti teljes bevétele, így azt sem, hogy ki a felelős azért, hogy több tucatnyi magyar könyvkiadó került a csőd szélére.

„Közel négy éve nem tudjuk, ki a felelős azért, hogy több tucatnyi magyar könyvkiadó szenvedett el jelentős veszteségeket – nem egy kiadó egyenesen a csőd szélére került – az Alexandra hálózatában eladott, de ki nem fizetett könyvei miatt. Közel négy éve olvassuk a sajtóban az ügy főszereplőinek egymásnak gyökeresen ellentmondó, egymást vádoló nyilatkozatait, miközben hivatalos részről semmilyen információ nem lát napvilágot. Készséggel elhiszem, hogy szerteágazó, bonyolult bűnügyről van szó, azonban nem tudom elfogadni, hogy közel 4 (négy) esztendő is kevés volt ahhoz, hogy a nyomozás befejeződjön, kiderüljön, kik, mikor és hogyan tüntették el a könyvkiadók pénzét!”

– olvasható a levélben, melyet 26 könyvkiadó képviseletében írt az MKÉSZ elnöke.

Galambos szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb könyvpiaci összeomlásának nevezett Alexandra-csődben több mint 100 hazai könyvkiadó veszített el összesen közel négymillárd forintot. A levél emlékeztet rá, hogy a kiadók több, mint három éve a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátottak minden adatot, dokumentumot, és sokakat tanúként is kihallgatták az ügyben.

Időközben korlátozták az üggyel kapcsolatos iratbetekintési jogát, miközben az Alexandra Könyvkiadó továbbra is működik, és a 2020-as karácsonyi időszakra közel száz új könyvcímet jelentet meg.

Galambos végül azzal zárja a levelet, hogy tájékoztatást kér Polt Péter legfőbb ügyésztől a nyomozás állásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!