Szürrealista mozaikinstalláció lesz a Magyar Pavilon a Velencei Képzőművészeti Biennálén

2020. december 9. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

A szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét idéző, mozaikokkal borított, installációval vesz részt Magyarország a 2022. április 23. és november 27. között rendezendő 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén, írja a 24.hu.

A Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia által felkért hazai szakmai zsűri Keresztes Zsófia képzőművész és Zsikla Mónika kurátor „Az álmok után: merek dacolni a károkkal” című pályázatát találta a legjobbnak. Az alkotók az elkészítéséhez Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből is merítettek inspirációt.

Pályázati anyaguk leírása szerint a Magyar Pavilon terét egyetlen egészként kezelő, építészet, szobrászat és iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installáció „önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik, és a képzelet tájain tesz belső utazást.”

„A különös, amorf szobrok egyéniek és látványosak, művészetük személyes és aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg. Tervezett nagyszabású, látványos installációja kitűnően használja ki a velencei Magyar Pavilon adottságait” – írják a pályázat értékelésében.

A Velencei Biennále vezetése 2020. május 18-án a világjárvány miatt 2021-re halasztotta a 17. Velencei Építészeti Biennále megrendezését, ezzel szinkronban pedig 2022-re módosította a Képzőművészeti Biennále időpontját.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!