Először került fel magyar a legbefolyásosabb képzőművészeti szereplők listájára

2020. december 03. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennálé Budapest alapítója és társkurátora is szerepel az ArtReview brit magazin Power 100-as listáján, ami 19 éve rangsorolja a legbefolyásosabb képzőművészeti szereplőket, írta meg az Artportal. Először került fel magyar a listára, Somogyi Hajnalka a 96. a rangsorban.

Az Artportal hozzáteszi, hogy a Power 100 listára felkerülni komoly rangot és figyelmet is jelent, és ez a lista számít a leginkább mértékadónak azok közül, amik összesítik, kik azok, akiknek a tevékenysége a legnagyobb hatással van a képzőművészeti világ trendjeire és történéseire. A listát minden évben az ArtReview szerkesztősége által felkért nemzetközi zsűri állítja össze.

Fotó: Esterházy Marcell
Fotó: Esterházy Marcell

2020 a művészeti színtéren sem tekinthető átlagosnak, míg korábban legtöbbször múzeumigazgatók, galeristák vagy sztárművészek végeztek a lista élén, ezúttal a Black Lives Matter aktivista mozgalom került első helyre, aminek hatása a művészeti világban is érződött.

Második helyre a ruangrupa indonéz művészeti kollektíva került, a 2022-es kasseli documenta kortárs művészeti esemény kurátora. A harmadik helyen Felwine Sarr és Bénédicte Savoy van: a szenegáli közgazdász és a Berlinben élő francia művészettörténész az afrikai kulturális javak visszaadását követeli az egykori gyarmatoknak, írja az MTI.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom