Meghalt Dave Prowse, a Star Wars Darth Vadere

2020. november 29. – 07:47

frissítve

Meghalt Dave Prowse, a Star Wars Darth Vadere
David Prowse mutatja a róla készült képet Darth Vader jelmezében – Fotó: Tony Harris / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

85 éves korában meghalt Dave Prowse színész, aki a Csillagok háborúja Darth Vadereként lett leginkább ismert. Prowse csak a jelmezben mozgó testtel járult hozzá a klasszikus sci-fihez, a főgonosz hangját James Earl Jones mondta fel, ám a Sith lovag rettentő megjelenéséhez Prowse mérete és mozgása ugyanannyira hozzájárult, mint az ikonikus hang. A 198 centis Prowse az akcentusa miatt nem adhatta a hangát Darth Vaderhez, akit az eredeti trilógiát képző 1977-es, 1980-as és 1983-as filmekben alakított.

A korábbi súlyemelő Prowse részben a sportnak is köszönhette hatalmas méretét, majd a sportot hátrahagyva lett színész. Angliában a Chillagok Háborúja mellett a Green Cross Code Man szerepével is nagyon befutott – ez az alak a közúti közlekedés biztonságosságára hívta fel a figyelmet. Ennek köszönhetően lett a Brit Birodalom Rendjének tagja.

Még súlyemelőként ott volt az 1960-as évek elején a Jóakarat Játékokon Angliát képviselve, ekkoriban ismerkedett még két másik nagy hollywoodi karriert befutó testépítővel, Arnold Schwarzeneggerrel és a tévésorozatban a Hihetetlen Hulkot alakító Lou Ferrignóval. De még a színészi karrier megkezdése előtt is ismertté vált Hollywoodban, ő készítette fel ugyanis fizikailag Christopher Reeve-et Superman szerepére.

Később feltűnt a Ki vagy, doki? és Az Angyal tévésorozatokban is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!