A Telex újságírója nyerte a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot

2020. november 17. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel hirdették ki a 100 szóban Budapest történetíró pályázat idei nyerteseit. A Boncsér Sára színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter költő által alkotott zsűri a több mint 2500 pályázó írása közül kollégánk, Janecskó Kata alábbi történetét találta a legjobbnak.

Janecskó Katalin: Fekete opálüveg

Senki sem tudta, hova tűnnek a fekete opálüveg cégtáblák és a falakat díszítő csempék a pesti lépcsőházakból 1960 tavaszán. A Pozsonyi úton kezdődött, és a jelenség, mint egy járvány, terjedt. A rendőrség bottal ütötte a tolvaj banda nyomát. A nyomozás vezetésével megbízott rendőrt megütötte a guta, amikor fényes nappal csupaszították le az egyik ház falát. A kapitányság a saját halottjának nyilvánította. A temetési formaságok vezetésével megbízott tizedesnek nem sok kedve volt a feladathoz. Gyorsan rábökött egy drága, de ünnepélyesnek tűnő táblára, véssék arra a nevet meg a dátumot. Nógrádi Endre sírkőkészítő kisiparos bólintott, és a pult alatt összedörzsölte a tenyerét.

A második helyet Geréb János szerezte meg a Hétköznapi történet című pályázatával, a harmadik pedig Dizseri Barnabás, A Jánosban című írása lett. Ezek a szövegek itt is elolvashatók, illetve a további 12+1 díjazott írással együtt megtekinthetők a Városháza Parkban, ahol óriásplakát-kiállítás nyílt a történetekből és az azokhoz készült illusztrációkból. A legjobb 12 történet között szerepel Haász János korábbi kollégánk írása is. A 18 év alatti kategória győztese Babják Sára lett.

A plakátkiállítás helyszínén található továbbá egy Poket automata, amelyből megvehető az a kiskönyv, amely a 100 szóban Budapest idei legjobb 100 sztoriját tartalmazza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!