Sokszínű médiát követelnek Ausztráliában, vizsgálat indul Murdoch médiabirodalma ellen

2020. november 11. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, a média sokszínűségének vizsgálatára irányuló petíció nyomán szenátusi vizsgálat indul Ausztráliában Rupert Murdoch médiabirodalmával szemben, szavazta meg szerdán az ausztrál szenátus.

A múlt héten lezárult aláírásgyűjtéshez több mint 500 ezer ausztrál csatlakozott azt kérve, hogy bizottság vizsgálja meg az országban működő sajtó sokszínűségét. A kormány nem emelt kifogást a kezdeményezés ellen a szenátusban, így szavazás nélkül döntöttek a vizsgálat megindításáról, írja az MTI. A vizsgálatot a szenátus környezeti és kommunikációs bizottsága folytatja majd le.

A petíció indítását október elején Kevin Rudd volt ausztrál kormányfő jelentette be. Rudd akkor a demokrácia rákos daganatának nevezte Murdoch médiabirodalmát, és arról beszélt, hogy az államnak vizsgálatot kellene indítania az ausztráliai médiamonopólium okozta jogsértések ügyében, és ajánlásokat kellene tennie arra vonatkozóan, hogyan lehetne diverzifikálni a médiumok tulajdonosi hátterét.

Rudd azt kifogásolta, hogy Murdoch ellenőrzése alatt áll az ausztrál nyomtatott sajtó 70%-a, Queensland államban pedig gyakorlatilag minden napilap az ő tulajdonában van. Ezeknek köszönhetően Murdoch a kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra fittyet hányva a konzervatív kormánynak kedvezve tudósít a hírekről, és senki nem elég bátor ahhoz, hogy ez ellen felemelje a szavát.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!