HVG: A kormány 1,2 milliárddal támogatja a vallásos dicsőítő koncerteket játszó zenekarokat

2020. október 28. – 17:03

HVG: A kormány 1,2 milliárddal támogatja a vallásos dicsőítő koncerteket játszó zenekarokat
Fotó: aleroy4 / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Van, aki a gitárját vetette meg az állammal, más autót kapott abból az összesen 1,2 milliárd forintos állami támogatásból, melyet a kormány az egyházi könnyűzenére fordított.

– írja a csütörtökön megjelenő HVG (a cikk fő megállapításai az online felületre is felkerültek).

A vallási könnyűzenét játszó zenészeket, együtteseket célzó, az EMMI által tavaly meghirdetett (akkor még csak 760 millió forintra rúgó) támogatás célja „a közösségek megerősítése, megújítása”, hogy a templomi, gyülekezeti vagy civil helyszíneken úgynevezett „dicsőítő koncerteket” adó zenészek, együttesek

hitükben megerősödjenek, és küldetésüket hatékonyabban tölthessék be.

A kedvezményezettek listája a lap szerint igen vegyes: akadnak olyan, leginkább diákbandák szintjén álló csapatok, amelyek tagjai bevallottan soha semmilyen zenei képzésben nem részesültek, a kottáról azt sem tudják, eszik-e vagy isszák. A pénz elvben az ilyen amatőrök képzésére szolgál, de a gyakorlatban nem elsősorban képzésre, hanem hangszerek, erősítők vásárlására és fellépések támogatására költik (a lap nem említi, de az EMMI egységben kezelt pályázatában valójában külön képzési és hangszervásárlási rész is szerepel).

Vannak olyan győztesek is, akik egyáltalán nem zenészek: az idén tavasszal alakult Mediakult Nonprofit Kft.-ről például csak annyit sikerült kideríteni, hogy egyik tulajdonosa eddig főleg könyvelőirodát üzemeltetett – abból viszont rögtön hármat. Ehhez képest a cég az „Orgonától a Fanfárokig” projektre kapott 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást, ami – legalábbis a hangszerek elnevezése alapján – nem tartozik a könnyűzenei kategóriába.

A győztesek között a lap felfedezte Vízy Márton nevét is, a 2002-es választások idején írt Fidesz-kampánydal, az Örvendj, Magyarország! (más címen: „Kitörő örömre lelj végre, Magyarország!”) szerzője, aki Orbán Viktor akkori kampányturnéján is részt vett.

A lap szerint nem tudni, pontosan ki és mire kapta a pénzt, a tavalyi lista pedig már elérhetetlen. A HVG úgy tudja, a pályázat megítélése egyházi körökben meglehetősen vegyes. Azt mondják: nem ők kérték, igaz, nem is tiltakoztak ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!