Rejtélyes műkincsrongálás a berlini Pergamon Múzeumban

2020. október 21. – 13:26

frissítve

Rejtélyes műkincsrongálás a berlini Pergamon Múzeumban
Fotó: Stefanie Loos / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlenek összekentek legalább hetven műkincset, ókori szarkofágokat a berlini Pergamon Múzeumban. Az ügyben gyanú vetült Attila Hildmann vegán sztárszakácsra, aki szerint az Angela Merkel lakása mellett álló múzeumban van a sátán trónszéke.

Rejtélyes okból megrongáltak legkevesebb hetven műkincset Berlinben a világhírű Múzeumsziget kiállítóhelyein, jelentette szerdán a Deutschandfunk német országos közszolgálati rádió alapján az MTI.

Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóján, október 3-án ismeretlen elkövető vagy elkövetők olajos folyadékot kentek a műkincsekre a Pergamon Múzeumban és a Múzeumsziget épületegyüttes több további kiállítóhelyén.

Megrongáltak egyebek mellett ókori egyiptomi szarkofágokat, 19. századi festményeket és szobrokat. Az ügyben rongálás miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) levélben megkeres mindenkit, aki a múzeumokat működtető közalapítvány portálján jegyet vásárolt október 3-ra. Arra kérik őket, hogy idézzék fel látogatásukat, és közöljék, ha emlékeznek valami feltűnő, gyanús mozzanatra.

A műkincsrongálás háttere egyelőre ismeretlen. Az sem világos még, hogy van-e jelentősége annak, hogy az eset a nemzeti ünnepen történt.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint meglehet, hogy a rongálás összefüggésben áll a koronavírus-járványt lassító intézkedések ellen szervezett demonstrációi és az összeesküvés-elméletek terjesztése révén a konyhaművészeten túl is ismert vegán sztárszakács, Attila Hildmann egy szeptemberi felhívásával. A szakács ebben úgy vélekedett, hogy a kancellár, Angela Merkel lakásának szomszédságában álló Pergamon Múzeumban van „a sátán trónszéke”.

A berlini Múzeumsziget Németország egyik legnépszerűbb múzeumi negyede. Legismertebb műkincsei között van az ókori görög kultúra monumentális remekművei között számontartott Pergamon-oltár és Nofertiti – Ehnaton egyiptomi uralkodó felesége – több mint háromezer éve készített mellszobra. Az épületegyüttes 1999 óta szerepel az UNESCO – az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – kulturális világörökségi listáján, tavaly 3,1 millió látogatója volt.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<