Tarr Béla tiltakozik az ellen, hogy filmjét bármilyen módon felhasználják az SZFE megszállására

2020. október 17. – 12:57

frissítve

Tarr Béla tiltakozik az ellen, hogy filmjét bármilyen módon felhasználják az SZFE megszállására

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben tudatta Tarr Béla, hogy filmjében, a Werckmeister harmóniákban csekély mennyiségű operatőri munkát végzett Novák Emil, így nem szeretné, ha a filmet tekintélyének növelése érdekében felhasználná a Balázs Béla-díjas operatőr, aki szerepet vállal az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiáját felszámoló alapítványban.

„Novák Emillel csak 3 napot forgattunk amiből sajnos csak egy jelenetet tudtunk használni az elkészült filmben. Menet közben világossá vált együttműködésünk lehetetlensége. Ennek okait az Ő maradék méltóságának védelmében nem részletezném” – állt Tarr Béla közleményében.

A rendező jelezte, hogy a film meghatározó operatőre Medvigy Gábor volt.

„Ezt azért írtam le mert tiltakozom az ellen, hogy filmünket bármilyen vonatozásban is felhasználják az SZFE megszállására.”

– írta a Kossuth-díjas rendező a 2000-ben bemutatott, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott film védelmében.

A SZFE fenntartója a Semjén Zsolt kormányfő-helyettes kezdeményezésére módosított törvény alapján az állam helyett egy alapítvány lett, amelynek kuratóriumának vezetését Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője kapta. A kuratóriumba egyetlen személyt sem választottak be, akit az SZFE javasolt. Az egyetemi szenátus tiltakozásul jogkörének szűkítése miatt lemondott, a tanárok nagy része sztrájkba kezdtek. A diákok tiltakozva az alapítvány pozíciószerzése ellen elfoglalta az SZFE épületeit. Az alapítvány által kinevezett Szarka Gábor kancellár – aki a honvédelmi minisztériumból került pozíciójába – pénteken rendelkezett az épületek kiürítéséről. A megadott határidőre, péntek este hat óráig azonban a diákok nem hagyták el az épületeket, fenntartva és megerősítve a blokádot, kijelentve, hogy jogi úton is vitatják a kinevezéseket, és az így pozícióba jutottak rendelkezéseit. Erről szóló videónkat itt tekintheti meg.

(Borítókép: Tarr Béla egy nemzetközi filmfesztiválon. ORHAN CICEK / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!