Hégető Honorka-díjat kaptak a Telex munkatársai

2020. október 1. – 16:32

frissítve

Hégető Honorka-díjat kaptak a Telex munkatársai

Másolás

Vágólapra másolva

Hégető Honorka-díjat kapott a Telex két munkatársa, Földes András és Lengyel-Szabó Péter, akik az Így néz ki a klímakatasztrófa testközelből című, az Indexen megjelent videójukért kapták az elismerést. Különdíjat kapott az Index egykori munkatársainak, Joób Sándornak, Szilágyi Máténak, Szilli Tamásnak, Nagy Rolandnak és Lengyel-Szabó Péternek az Iskolatévé projektje, amelyben összesen 30 online matematika, történelem, valamint magyar nyelv és irodalom órát tartottak tanárok a tavaszi iskolabezárások idején.

„Azért örülünk a díjnak, mert a zsűri döntése korunk legjelentősebb problémájára, a klímaváltozásra irányítja a figyelmet. Az utóbbi időben Magyarországon vagy a koronavírusról, vagy a demokrácia visszaszorulásáról szólnak a hírek, amelyek rettentő fontos kérdések, de nem szabad elfelejteni, hogy a környezeti válság továbbra is tombol. Ha ezt a kihívást nem kezeljük, nem lesz lehetőségünk megoldani a többi ügyet sem.

Az indiai vízválságról szóló filmet még az előző lapunkban forgattam, a díjat Lengyel-Szabó Péter szerkesztővel együtt viszont már a Telexben vesszük át, ahol ugyanilyen lelkesen követjük majd az életünket meghatározó ügyeket, történjenek ezek Magyarországon, vagy valahol messze a világban” – mondta Földes András.

Az összesen 75 pályázatból a zsűri 8 alkotást díjazott. A három fődíj egyikét Forgó Viktor, az RTL Klub Fókusz című műsorának alkotója A vidék lehetőségei című riportfilmjéért kapta. Forgó annak járt utána, mit jelent ma Magyarországon az élet azoknak, akik a nyomor közepén próbálnak boldogulni, és milyen lehetőségeik vannak egy jobb élet reményében. A harmadik fődíjat Neuberger Eszter és Pivarnyik Balázs Abcug.hu-n megjelent filmje kapta. Az alkotók a 2008-2009-es romagyilkosságok túlélőivel és legközelebbi hozzátartozóival beszélgettek arról, hogy miért tartják üresnek a romagyilkosság-sorozat tizedik évfordulóján tartott közösségi megemlékezéseket.

A zsűri idén két civil díjat osztott olyan alkotásoknak, amelyeket nem szerkesztőségek, hanem magánszemélyek vagy alapítványok neveztek. A Rehab Critical Mass szervezői, Takács Edina és Surányi Ádám egy budapesti hanghalló önsegítő csoporttal forgattak. Nem tudom, halljátok-e ti is? című dokumentumfilmjük négy, önmagát esendőségei ellenére vállaló, bátor hétköznapi ember humoros és keserű élethelyzetein keresztül mutatja be, hogy mit jelent, ha valaki másoknál jobban, erősebben hallja belső hangjait, monológjait. „Hogy lehet ilyen szétszórt?”, „Miért nem köszön?”, „Majd kinövi!”. Peresztegi Hanna Címkék nélkül című filmjében autista öccse szemével mutatja meg a világot. A kisfiú az átlagosnál talán jobban szereti a buszokat, a pecsételést és rajong a fiókokért.

Az idei pályaművek közel fele, összesen harminc, fényképes alkotás formájában érkezett. A fotós díjat Ruprech Judit kapta, aki Digitális tanulópálya című munkájában azt mutatta meg, hogyan vették a digitális átállás okozta akadályokat a környezetében élő, különböző élethelyzetekben lévő családok. A zsűri idén először közösségi kategóriában is osztott díjat, amelyet Takács Mária Felelősség-érzetek című filmjének ítélt oda. A Józsefváros újság videós szerkesztősége a koronavírus idején közös gondolkodásra invitálta az olvasókat és közösségifilm-készítő felhívást tett közzé, ennek eredménye lett a sorozat második része, amely a radikálisan megváltozott hétköznapokra, érzésekre és kihívásokra mutat személyes megoldásokat.

A Hégető Honorka Alapítványt támogató Telenor idén különdíjat ajánlott fel egy olyan alkotásnak, amely azt mutatja be, hogy egy adott társadalmi probléma, helyzet esetében miként hozott életminőség-javulást az internetelérés vagy a digitális eszközök használata. Habár a karantén idején az iskolákat bezárták, az oktatás nem állt le. Az iskolák és a tanárok többsége hihetetlen gyorsasággal és kreativitással állt át az online oktatásra. Az Index egykori munkatársai saját eszközeikkel, és elsősorban az érettségi előtt állóknak próbáltak segíteni a különleges helyzetben. Három kiváló tanár, Repárszky Ildikó, Csapodi Csaba és Kovács Péter közreműködésével jött létre az Iskolatévé projekt, amelyben összesen 30 matematika, történelem, valamint magyar nyelv és irodalom órát tartottak. A különdíjat a kezdeményezés alkotói stábja, Joób Sándor, Szilágyi Máté, Szilli Tamás, Nagy Roland és Lengyel-Szabó Péter kapta – írja Facebook-oldalán a Hégető Honorka Alapítvány.

(Borítókép: Részlet Földes András és Lengyel-Szabó Péter Így néz ki a klímakatasztrófa testközelből című díjazott anyagából.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!