Bezár a Keleti Blokk, a Dürer Kertnek is csak hónapjai lehetnek

Legfontosabb

2020. szeptember 26. – 13:55

frissítve

Bezár a Keleti Blokk, a Dürer Kertnek is csak hónapjai lehetnek

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 8-án.)

---

November elsejéig el kell hagyniuk az ott próbáló zenekaroknak a Városliget szomszédságában, a Dürer Kerttel egy telken lévő Keleti Blokkot – értesült a Telex. Ez azt valószínűsíti, hogy az egykori ELTE-ingatlanon 2008 óta működő Dürer Kertnek is már csak hónapja vannak hátra.

A Dürer Kert jövőjével kapcsolatban hosszú évek óta voltak már találgatások, de csak akkor vált igazán bizonytalanná a sorsa, amikor 2018 nyarán Garancsi István üzletember (és Orbán Viktor barátja) érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan (ahol 1989 előtt az MSZMP pártfőiskolája is volt). A közel 37 ezer négyzetméteres területre a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez.

A két évvel ezelőtti tulajdonosváltás óta nagy a csend, a területen található Dürer Kert és a Keleti Blokk próbaterem-komplexum sokáig gondtalanul tudott működni. Egészen pontosan idén őszig, október végéig működhetnek még itt.

„Hónapok megfeszített munkája után sajnos eljutottunk arra a pontra, ahol be kell látnunk, hogy minden igyekezetünk ellenére, nem fogjuk tudni téliesíteni a Keleti Blokkot. Mint azt talán már tudjátok, a területen zajló bontási munkák miatt a közművek jelentős részéről le lett választva a Blokk épülete; így a gázról és a központi kazánról is. Bár az épületben a központi fűtést szolgáló csövek, radiátorok és szivattyúk rendben vannak, a víz melegítését csak nagy teljesítményű, elektromos kazánnal vagy fűtőolajos technológiával tudnánk megoldani. Több ajánlatot is kaptunk ennek telepítésére és üzemeltetésére, de a bekerülési összeg olyan tételre rúg, hogy több évnyi bérleti díj sem lenne elég 3-4 hónapnyi fűtés költségeinek kitermelésére. Hasonló, horribilis összeg jött ki egy új elektromos gerinchálózat telepítésére, amire egyéni villanyradiátorok lennének köthetőek. Az épület jelenlegi villamos hálózata azt sem bírná ki, ha a bérlemények 15-20%-ban villanyradiátorok vagy légbefúvós melegítők lennének, így az nem opció, hogy mostantól mindenki magának oldja meg a fűtést, egyéni alapon”

– ezt a levelet kapták azok a zenészek és művészek, akik a területen található Keleti Blokkban bérelnek termet. A Keleti Blokk hosszú évek óta a fővárosi, de az egész kortárs magyar könnyűzene kultikus épülete, közel száz magyar zenekar próbál itt, köztük a The Qualitons, a Fran Palermo, a Deep Glaze, a Mary PopKids vagy a Black Bartók, de számos műtermet bérelnek itt alkotóművészek is.

Az utóbbi hetekben a területen megkezdődtek a bontási munkálatok, amik akadályozni kezdték a járvány miatt egyébként is kissé feszült, nem túl jó egzisztenciális állapotban lévő hazai zenekarokat. Az építkezés miatt új szabályokat hoztak a területen, amik rettenetesen megnehezítették a zenekarok dolgát: a ki- és bepakolás sokkal hosszadalmasabb és bonyolultabb lett, ráadásul most már csak hajnal 3 és délután 3 között lehetett behajtani a területre és hangszereket pakolni a termeket bérlő zenekaroknak.

Ez információink szerint többeknél okozott a kellemetlenségek mellett többletkiadást is, hiszen például egy vidékről érkező zenekar nem feltétlenül ér Budapestre hajnal 3-ig a koncertjéről, ezért nem is tud rendesen bepakolni a turnébuszból a terembe. Beszéltünk olyan, névtelenséget kérő zenésszel, aki kénytelen volt pluszpénzt fizetni a roadoknak azért, mert az építkezés miatt nem tudták emberi időben kipakolni a hangszereket a buszból, és azokat felvinni a próbatermekbe.

Az üzemeltetők a kihasználatlansággal indokolták, hogy hajnal 3 és délután 3 között nem lehet behajtani a területre, de ha valaki mégis belefér az időbe, annak 24 órával előre kell jelezni, hogy érkeznek majd pakolni. Később átvariálták a szabályt, és már reggel 7-től be lehetett hajtani a területre, de akik hajnal 3 után értek a teremhez a fellépésükről, továbbra is kénytelenek voltak reggel 7-ig várni, fizetve a sofőrt és a roadokat, hogy az általuk bérelt teremhez hozzáférjenek. De ez már csak a hattyúdal volt, nem sokkal később az üzemeltetők bejelentették, hogy ennyi volt, november 1-től minden alkotóművésznek és zenésznek el kell hagynia az épületet.

A Keleti Blokk megszűnése azért is nagy érvágás, mert általában sem rózsás a budapesti próbatermi helyzet. A Blokkban általában anyagi megfontolásból 2-3 zenekar bérelt közös próbatermet, de jelenleg nincs annyi szabad kapacitás a városban, hogy a terem nélkül maradó közel száz együttes azonnal új helyre tudjon menni.

„Rengeteg zenekarnak egyszerűen nincs pénze összerakni egy jól hangszigetelt és felszerelt próbatermet, pláne a kezdő vagy feltörekvő zenekaroknak”

– mesélte a Blokkban próbáló egyik zenekar menedzsere. Beszéltünk olyan zenésszel, aki szerint van remény, pár helyen még találni üres termeket – és állítólag a Budafoki úton is új próbaterem-komplexum megnyitása várható –, de ezek nem hasonlíthatók a Keleti Blokkhoz, amely évek óta közösségként is működik, és szorosan kötődik a szomszédos Dürer Kerthez. A költözési opciókat az is nehezíti, hogy a korábban műemléki védettséget élvező, a Showbarlang és az R33 mellett több tucat zenekarnak is próbahelyet adó Közvágóhíd területét az Orbán családdal régóta szintén jó viszonyt ápoló Adnan Polat török milliárdos üzletember szerezte meg, hogy lakóparkot építsen oda.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az ELTE-ingatlanon a Keleti Blokk mellett a Dürer Kert vesztét is okozhatja az itt tervezett ingatlanberuházás. Úgy tudjuk, a Dürer üzemeltetői már felkészültek arra, hogy december 31-ig, de legkésőbb jövő év elején be kell zárniuk, és már keresik az új helyet, ahová a főváros egyik, ha nem a legfontosabb underground zenei központja költözhet.

A helyzet nem új nekik, mert Garancsi felbukkanása óta számítanak arra, hogy hamarosan bezár a bazár. A járvány idején mintha leállt volna a terület fejlesztése, de amikor a Fidesz rendeleti kormányzásra váltott, és átnyomták a Városliget átépítésével járó Liget-projektet, a tavaszi hónapokban inaktív területfejlesztés hirtelen beindult.

Természetesen kerestük a Dürer Kertet is. Az illetékesek azt mondták, hogy magát a Keleti Blokk épületét biztosan nem kezdik el bontani, mert az műemlék. Azonban hiába járták körbe alaposan, hogyan lehetne megoldani a fűtést a zenekaroknak, kizárólag olyan megoldásokat találtak, ami anyagilag kitermelhetetlen lett volna. Ágoston Dániel sajtófőnök hozzátette ugyanakkor, hogy a Dürert nem érinti ez a változás, ott a továbbiakban sem lesz gond a fűtéssel. De hogy mégis meddig tudnak még nyitva maradni?

„Jelenleg azt tudjuk, hogy ha a körülményekhez képest minden jól alakul, akkor 2020. december 31-ig tudunk üzemelni. Utána minden azon múlik, hogy a területen zajló ingatlanfejlesztés mikor lép abba a szakaszba, amikor már a mi épületrészünket is ki kell üríteni”

– felelte a Telex kérdésére Ágoston.

2021-től már ennyire sem jó a helyzet: bár mindent megtesznek, hogy minél tovább maradhassanak a jelenlegi helyükön, ahogy Ágoston fogalmazott: ezekre a folyamatokra már nincs ráhatásuk, minden a terület tulajdonosaitól függ. Már van B tervük, hogy hova költözzenek, folyamatban is vannak a tárgyalások, de ennél többet egyelőre nem mondhatnak. Annyit viszont elárult, hogy a Dürer Kert biztosan nem szűnik meg.

(Borítókép: Bődey János / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!