Hadrendbe állíthatóvá fejlesztik Izraelben a Fénypajzs nevű légvédelmi lézerfegyvert

2024. október 28. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael kétmilliárd sékelért (mintegy 200 milliárd forintért) hadrendbe állíthatóvá fejleszti Fénypajzs nevű légvédelmi lézerfegyverét – írja az MTI a hétfőn a fegyvergyárakkal szerződést kötő védelmi minisztérium bejelentése nyomán.

A minisztérium az Elbit Systems és a Rafael Advanced Defence Systems védelmi technológiai vállalatokkal kötött erről megállapodást. A fegyverrendszert héberül Fénypajzsnak, angol változatában pedig Iron Beamnek (Vassugár) nevezik. A megállapodást a minisztérium közleménye szerint egy nappal azután írták alá, hogy Éjal Zamír, a védelmi minisztérium főigazgatója utasítást adott a lézerrendszerek gyártásának bővítésére.

„A háború kitörése óta a védelmi minisztérium több tízmilliárd sékel (több ezer milliárd forint) értékben írt alá hazai, »kék-fehér« megrendeléseket, amelyek erősítik Izrael önállóságát a fegyvergyártásban, az izraeli hadsereg (IDF) képességeinek fejlesztésében” – mondta Zamir. „Elsődleges célunk a külföldi forrásoktól való függés csökkentése és az izraeli ipar erősítése” – tette hozzá.

A Rafael gyár honlapja szerint fejlesztés alatt álló lézerágyújuk nagy hatékonysággal hárítja el a fenyegetéseket akár több kilométeres távolságból. A lézeres légvédelem sokkal olcsóbb, mint az elfogórakétákkal működő Vaskupola rendszer, amelynek rakétái darabonként több tízezer dollárba kerülnek. A Fénypajzs mögött álló technológiáról itt írtunk bővebben.

A fénypajzs ezzel szemben mintegy két dollár értékű elektromos energiát használ fel „lövésenként”. A Fénypajzsot már tesztelték korábban többször is, és képes volt elfogni rakétákat és más rövid hatótávolságú légieszközöket, drónokat. Ezért döntöttek úgy, hogy már elérte azt a technológiai fejlettséget, amely indokolja országos telepítését a Vaskupola ütegeinek kiegészítésére és megerősítésére. Több országban, köztük az Egyesült Államokban is vannak már tesztelési szakaszba eljutott lézeres elfogórendszerek, de egyelőre egyik teljesítménye sem éri el az izraeli Fénypajzsét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!