Gyerekcsináló latinók és Puerto Rico mint szemétsziget: erős kijelentések hangzottak el Donald Trump kampánygyűlésén

2024. október 28. – 06:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kampánygyűlést tartott Donald Trump a New York-i Madison Square Gardenben vasárnap, az esemény a volt elnök szövetségeseinek vulgáris és rasszista kijelentéseivel indult, írja a Reuters. Trump többször emlegette, hogy meg akarja állítani az illegális bevándorlást, a migránsokat „ördögi és vérszomjas bűnözőknek” hívta, és azt ígérte, kitoloncolja őket, ha megnyeri a november 5-i választást.

„Az első napon elindítom az amerikai történelem legnagyobb deportálási programját – mondta. – Megmentek minden várost és települést, amit megszálltak és meghódítottak.”

A volt elnök azt mondta Kamala Harrisre, hogy nagyon alacsony az IQ-ja, és megfogadta, hogy betiltja a menedékvárosokat, amik nem hajlandók együttműködni a szövetségi kormánnyal a bevándorlási törvények betartatásában. Az 1798-as Alien Enemies Act törvényre hivatkozott a büntetett előéletű bevándorlók kitoloncolásával kapcsolatban.

Trump kijelentette, hogy a Biden-kormánynak azért nem volt pénze segélyt nyújtani a hurrikán sújtotta Észak-Karolinának, mert „az összes pénzüket elköltötték arra, hogy illegális migránsokat hozzanak be, bereptetve őket gyönyörű sugárhajtású gépeken”. Közölte, hogy „felszabadítja” az a városokat, amiket „megszálltak és elfoglalta” a bevándorlók

Igen változatos volt az eseményen felszólalók listája is: a volt profi pankrátortól, Hulk Hogantól kezdve Rudy Giuliani volt New York-i polgármesteren át Trump fiaiig, Ericig és Don Jr.-ig terjedt a skála. Néhányan szintén rasszista és nőgyűlölő nyelvezetet használtak.

Giuliani például, aki Trump korábbi ügyvédje is, azt állította, hogy Harris a terroristák oldalán áll az izraeli–palesztin konfliktusban. Tony Hinchcliffe humorista már az elején megadta az alaphangot, amikor azzal viccelődött, hogy a latinó bevándorlók „imádnak gyereket csinálni”, mert „nem húzzák ki időben”, összekötve ezt a bevándorlással, aztán hozzátette, hogy „az óceán közepén van egy lebegő szemétsziget, úgy hívják, hogy Puerto Rico”.

Donald Trump gyerekkori barátja, David Rem az „antikrisztusnak” nevezte Kamala Harrist, Grant Cardone vállalkozó pedig közölte, hogy Harris „és strici irányítói szétrombolják az országot”, Sid Rosenberg rádiós műsorvezető pedig „beteg rohadéknak” nevezte Hillary Clintont, „zsidógyűlőlőnek” és „alantas” embereknek a demokratákat, a bevándorlókat pedig úgy jellemezte, hogy „kib.szott illegálisok”. Tucker Carlson közben a fekete-indiai származású Harrist az „első malajziai, szamoai, alacsony IQ-jú volt kaliforniai ügyészként” jellemezte.

Danielle Alvarez, Trump kampányának vezető tanácsadója a Reutersnek azt mondta, hogy a Puerto Ricóval kapcsolatos vicc „nem Trump elnök vagy kampányának nézeteit tükrözi”.

Míg a Puerto Ricó-iak az Egyesült Államok állampolgárai, a sziget lakói nem szavazhatnak az USA általános választásain, csak azok, akik már a szárazföldi területeken élnek. Pennsylvaniában pedig nagy számú Puerto Ricó-i közösség él. Harris korábban ellátogatott egy Puerto Ricó-i étterembe Philadelphiában, Pennsylvania legnagyobb városában.

Harris kampánycsapata egy emailben azt írta a Reutersnek, hogy a Madison Square Gardenben megrendezett esemény „ugyanazt a veszélyesen megosztó és lealacsonyító üzenetet tükrözi”, mint Trump maga.

Trump 2016-os elnökjelölt-ellenfele, a demokrata Hillary Clinton azzal vádolta meg a volt elnököt, hogy „újrajátszotta” azt a nácibarát gyűlést, amelyet 1939-ben a Madison Square Gardenben tartottak a második világháború előestéjén. Trump visszautasította a párhuzamot az 1930-as évek történéseivel.

Az eseményen egyébként Elon Musk is felszólalt, akit Trump kormányában egy új kormányhatékonysági bizottság vezetésére kérne fel: azt mondta, hogy a szövetségi költségvetés legalább 2 billió dollárral csökkenthető.

Trump beszédében azt mondta, hogy az amerikaiak most rosszabbul élnek, mint négy évvel ezelőtt. Új tervezett jogszabályt jelentett jelentett be, ami adókedvezményt biztosít azoknak a gondozóknak, akik szülőkről vagy más családtagokról gondoskodnak. Megemlítette külpolitikai eredményeit 2017–21-es elnöksége alatt, és kijelentette, hogy nem kezd háborút, amíg hivatalban van, bár hozzátette, hogy ha az Egyesült Államok háborút folytatna a kínaiakkal, akkor „szétrúgnák a seggüket”.

Az amerikai gazdaság a koronavírus-válság óta felülmúlta a fejlett világ többi részét, a tőzsdék pedig rekordokat döntöttek idén. Az élelmiszerek, a rezsi és a lakhatás magas árai miatt azonban a választók úgy érezhetik, hogy a gazdaság rossz irányba halad.

Harris, aki csütörtökön Bruce Springsteennel tartott gyűlést Atlantában, pénteken pedig Beyoncéval Houstonban, egy újabb nagy horderejű eseményt szervez kedden a washingtoni National Mall parkban.

Mindeközben meghaladta a 40 milliót a korai választáson és levélben szavazók száma, helyi idő szerint vasárnap estig 43,4 millió voks érkezett be az idei amerikai elnökválasztásra, ami jóval több, mint a 2020-as választáson leadott összes szavazat negyede, írja az MTI. Négy évvel ezelőtt összesen 158 millió szavazópolgár élt állampolgári jogával.

Az elnökválasztás szempontjából meghatározónak számító, úgynevezett billegő államok közül Georgia és Észak-Karolina államban már megközelítette a 3 milliót az eddig leadott szavazatok száma, míg Pennsylvaniában 1,2, Michiganben pedig 1,6 millió voksot adtak le. A választási statisztika szerint Georgia és Észak-Karolina államban vasárnapig a regisztrált republikánus választók voltak többségben azok közül, akik már éltek szavazás lehetőségével. Pennsylvania és Michigan államokban ugyanakkor több regisztrált demokrata szavazott.

Az amerikai választók akkor élhetnek a szavazás jogával, ha regisztrálnak. A regisztráció lehetséges párthoz tartozóként, de függetlenként is. A demokrata vagy republikánus regisztrált választói státusz nem jelent kötelezettséget a választás irányára. Az Egyesült Államokban szövetségi államonként különböznek a választási szabályok, de a legtöbb helyen lehetőség van a korai szavazásra, ami azt jelenti, hogy a választásra kiírt nap előtt korlátozott számban megnyílnak szavazóhelyiségek. Ezt egészíti ki a levélszavazás, amire a legtöbb helyen jelentkezni kell.

Vasárnap az Egyesült Államok ötven szövetségi államában négy kivétellel mindenhol lehetőség volt személyes voksolásra vagy levélszavazásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!