Gázában 45-en haltak meg, a Moszad és a CIA vezetője tűzszüneti tárgyalásra utazik Katarba

2024. október 27. – 19:19

Gázában 45-en haltak meg, a Moszad és a CIA vezetője tűzszüneti tárgyalásra utazik Katarba
Palesztinok nézik a károkat egy éjszakai izraeli légicsapás után Beit Lahiában, a Gázai övezet északi részén, 2024. október 27-én – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 45 ember halt meg a Gázai övezetben vasárnap az izraeli hadsereg katonai műveletei következtében, többségük az enklávé északi részén – írja a Reuters. Katarban folytatódhatnak a tárgyalások a tűzszünetről a Hamász és Izrael között.

A palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint legalább 45 ember halt meg vasárnap Gázában. Az izraeli hadsereg szerint a katonaság 40 fegyverest ölt meg az elmúlt 24 órában. Az izraeli hadsereg azért hajtott végre akciókat újra ezen a területen, mert úgy látták, a Hamász harcosai itt próbálnak meg újraszerveződni. Egy dzsabaliai ház ellen végrehajtott izraeli légicsapás 20 ember halálát okozta, közölték a helyi mentősök.

A CIA és az izraeli Moszad igazgatói vasárnap Dohában találkoznak a katari miniszterelnökkel – közölte a Reutersszel egy tisztviselő, akit tájékoztattak a megbeszélésekről. A tárgyalásokon rövid tűzszünetben szeretnének megállapodni. El akarják érni, hogy a Hamász szabadon engedjen néhány izraeli túszt, cserébe Izrael palesztin foglyokat engedne el.

A tűzszüneti tárgyalások érdekében az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom vállal közvetítő szerepet. A Reuters szerint Egyiptom elnöke most egy kétnapos tűzszünetet javasol Gázában, amely négy izraeli túsz cseréjét jelentené néhány palesztin fogolyért cserébe.

A tárgyalások célja, hogy Izrael és a Hamász beleegyezzen a harcok kevesebb mint egy hónapos leállításába, abban a reményben, hogy ez tartósabb tűzszünethez vezet, írja a Reuters. A Hamász részéről egyelőre nem érkezett válasz, de egy palesztin tisztviselő a hírügynökségnek azt mondta: szerinte a Hamász meghallgatná az új ajánlatot, de továbbra is kitart amellett, hogy véget kell vetni a háborúnak és Izraelnek ki kell vonulnia Gázából.

Az izraeli hadsereg azután támadta meg a Gázai övezetet, hogy tavaly október 7-én a Hamász fegyveresei megtámadták Dél-Izraelt. Az akcióban mintegy 1200 izraelit öltek meg, jelentős részben civileket, 251 embert pedig túszként vittek magukkal a Gázai övezetbe. A túszok közül azóta 105-öt elengedtek, a többiek sorsáról nem tudni semmi biztosat. Az izraeli hadsereg a Hamász teljes felszámolását tűzte ki célul. A több mint egy éve tartó harcokban a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 41 ezer ember halt meg Gázában. Az ENSZ szerint a palesztin civilek helyzete Gáza északi részén „elviselhetetlen”, és a konfliktus „a nemzetközi humanitárius jog követelményeinek figyelmen kívül hagyásával zajlik”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!