Öt izraeli katona és három libanoni újságíró is meghalt a pénteki dél-libanoni légicsapásokban

2024. október 25. – 13:32

Öt izraeli katona és három libanoni újságíró is meghalt a pénteki dél-libanoni légicsapásokban
A károkat vizsgálják egy izraeli légicsapás után, amely egy olyan területet vett célba, ahol több újságíró tartózkodott a dél-libanoni Hasbaya faluban, 2024. október 25-én – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Öt izraeli tartalékos katona meghalt, tizenkilenc megsérült az éjszakai harcokban, Dél-Libanonban – írja a Times of Israel az izraeli hadsereg (IDF) pénteki közleménye alapján. A sérülteket kórházba szállították, négyüket súlyos állapotban.

A halálos áldozatok között két 28 éves, egy 43, egy 47 és egy 51 éves volt. A legidősebb férfi az egyik, 2023. október 7-én Nahal Óz kibucból a Gázai övezetbe hurcolt túsz unokatestvére volt. Az IDF szerint a Hezbollah rakétái találták el a dél-libanoni falu egyik épületét, miközben a katonák átvettek egy logisztikai szállítmányt. A Hezbollah több rakétát indított arra a helyre, ahol átvették felszerelésüket, és az egyik lövedék a katonák melletti épület közelében csapódott be.

Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban az elmúlt napokban lerombolta a Hezbollah két alagútját, melyek egyike föld alatti parancsnoki központként működött több tucat méterrel egy libanoni falu alatt. A hadsereg bejelentése szerint a terrorszervezet több tagja a helyszínen rekedt és meghalt. A másik alagútra az izraeli határ közelében bukkantak rá, ez a Hezbollah Raduán nevű elitegységének fegyverraktára volt, és a hadsereg szerint az Izrael ellen tervezett invázióhoz használták volna. Az izraeli hadsereg a Hezbollahtól számos fegyvert zsákmányolt a hadműveletekben, elfogtak tizenegy, páncéltörő rakétákkal, rakétaindítókkal, gránátokkal és kézifegyverekkel megrakott teherautót is.

Az AP azt írja, szintén pénteken három újságíró is meghalt egy izraeli légicsapásban, Hasbaya faluban, Délkelet-Libanonban. A támadásban több házat is eltaláltak, ahol a helyszínről tudósító újságírók szálltak meg. Az izraeli hadsereg nem adott ki figyelmeztetést a csapás előtt, libanoni politikusok háborús bűnökkel vádolják Izraelt és azzal, hogy szándékosan vette célba az újságírókat.

A halálos áldozatok közül ketten, Ghassan Najar operatőr és Mohammed Rida műsorvezető-technikus a bejrúti székhelyű Al-Mayadeen munkatársai voltak. Rajtuk kívül Wissam Qassim, a Hezbollahhoz köthető Al-Manar TV operatőre halt meg a légicsapásban. Az izraeli hadsereg nem kommentálta azonnal a csapást. A libanoni egészségügyi miniszter pénteken közölte, hogy 2023. október elején megkezdődő harcok óta összesen 11 újságíró halt meg és nyolcan sebesültek meg.

Gázában 38 ember halt meg az IDF pénteki légicsapásaiban. A délen fekvő Khan Júnisz városában is egyre nagyobb az ellátási hiány, az elmúlt napokban az emberek kenyérért álltak sorba a város egyetlen működő péksége előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!