Szlovák is, magyar is: megtarthatnák kettős állampolgárságukat a szlovák–magyar családok gyerekei

2024. október 23. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Felmondja a Magyarországgal még 1961-ben kötött állampolgársági megállapodást Szlovákia (és ugyanígy jár el Oroszországgal is), ennek értelmében a szlovák–magyar családok gyerekeinek többé nem kell állampolgárságot választani, megtarthatják mindkettőt – írja az Újszó.com a Fico-kabinet döntéséről. A döntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ha az megtörtént, és a felmondásról értesítették a magyar felet, akkor 12 hónappal később már az új szabályok lesznek érvényesek.

A megállapodás úgy szólt, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei kettős állampolgárok, vagy az egyik magyar, a másik pedig szlovák állampolgár a szülők döntésének megfelelő állampolgárságot kaptak. Ha nem tudtak megegyezni, akkor annak az államnak lett az állampolgára a gyerek, amelynek területén élt.

A szlovák kormány szerint a megállapodást már csak a szlovák fél tartotta be, Magyarország ugyanis azt 1999-ben egyoldalúan érvénytelennek nyilvánította. A megállapodás felmondását azzal indokolta a szlovák fél, hogy a megállapodás célja a kettős állampolgárság megakadályozása kiskorúaknál, ám ez ellentétes az alkotmánnyal, az európai megállapodással és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával is.

Az állampolgárság nem egyszerű ügy Szlovákiában: 2010 óta ugyanis elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik államét. Ezt az intézkedést a nacionalista Robert Fico miniszterelnöksége alatt hozták válaszul arra, hogy Magyarország 2010-ben megadta a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak.

2021. február 25-én a szlovák parlament elfogadott egy, a kettős állampolgárság helyzetét rendező törvénymódosítót, ez azonban továbbra sem teszi lehetővé, hogy a felvidéki magyarok élhessenek a magyar állam nyújtotta lehetőséggel retorzió nélkül. A módosító értelmében az, aki születéssel, örökbefogadás során vagy házasságkötés útján szerzi meg egy másik ország állampolgárságát (esetleg igazolni tudja, hogy legalább öt éve máshol él), az nem fogja elveszíteni a szlovákot. A szlovákiai magyarok közül tehát csak az veheti majd fel büntetlenül a magyar állampolgárságot, aki legalább öt éve Magyarországon él.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!