Ételmérgezést okozott a sajtos McRoyal az Egyesült Államokban, egy ember már meghalt

2024. október 23. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

Egy idős ember meghalt és többen megbetegedtek az Egyesült Államokban, miután kólibaktériumos (E. coli) sajtos McRoyalt ettek – közölte az amerikai járványügyi központ (CDC) kedden a Reuters szerint. A CDC szerint a járvány szeptemberben kezdődött, azóta tíz nyugati államban terjedt el, és legalább 49-en megfertőződtek. Az eset miatt hat százalékot estek a McDonald's gyorsétteremlánc részvényei.

„A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a McDonald'sban felszolgált Quarter Pounder hamburgerek kólibaktériummal szennyezettek, és megbetegítik az embereket”

– közölte az amerikai járványügyi központ. A legtöbb esetről Colorado és Nebraska államban számoltak be az amerikai hatóságok. De jelentettek megbetegedéseket Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Oregon, Utah, Wisconsin és Wyoming államban is. A CDC szerint egy idős ember meghalt Coloradóban, többen pedig kórházba kerültek, köztük egy gyerek súlyos veseproblémákkal.

A megkérdezettek azt mondták, hogy a megbetegedésük előtt McDonald'sban ettek, és a legtöbben a népszerű Quarter Pounder hamburgert kérték. Ez a szendvics Magyarországon sajtos McRoyal néven fut.

A hamburgerekben talált baktérium súlyos megbetegedést is okozhat. Ugyanilyen kólibaktérium miatt halt meg négy gyerek 1993-ban, miután egy másik amerikai étteremlánc (Jack in the Box) nem megfelelően átsütött hamburgeréből ettek. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal előzetes információi szerint a mostani járvány forrása a hamburgerhez használt hagyma lehet. A járványügyi központ hozzátette, hogy a hatóságok dolgoznak a fertőzött összetevő azonosításán.

„Az élelmiszer-biztonság nagyon fontos nekem és mindenkinek a McDonald'snál”

– mondta Joe Erlinger, az amerikai McDonald's elnöke. Erlinger hozzátette, hogy a gyorsétteremlánc az érintett államokban felfüggesztette a szendvicshez használt szeletelt hagyma forgalmazását. A Deutsche Welle úgy tudja, hogy a vállalat ideiglenesen a sajtos McRoyalt is levette az étlapról ezekben az államokban. De Idaho, Nevada, Új-Mexikó és Oklahoma államban is eltűnt az étlapról a hamburger. A McDonald's részvényei hat százalékot estek azután, hogy kapcsolatba hozták az étteremláncot a járvánnyal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!