Trumpék azzal vádolják a brit Munkáspártot, hogy beavatkozik az amerikai elnökválasztásba

2024. október 23. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Donald Trump amerikai elnökjelölt mögött álló kampánycsapat kedden bejelentette, hogy panaszt nyújtottak be a Szövetségi Választási Bizottsághoz a Harris-Walz-kampány, valamint a brit miniszterelnök, Keir Starmer pártja, a brit Munkáspárt ellen, mert úgy gondolják, hogy illegális kampánytámogatásokban vesznek részt és beavatkoznak a választásokba – közölte a BBC.

Donald Trump oldalán az áll, hogy a kampánycsapat szerint a „csapongó Harris-Walz-kampány külföldi befolyást keres, hogy radikális üzenetét erősítse – mert tudják, hogy nem tudják megnyerni az amerikai népet. (…) Az, hogy a Harris-kampány elfogadta és felhasználta ezt az illegális külföldi segítséget, csak egy újabb gyenge kísérlet az Amerika-ellenes választási beavatkozások hosszú sorában.”

Azt is írják, hogy „a szélsőbaloldali Munkáspárt inspirálta Kamala veszélyesen liberális politikáját és retorikáját. Az elmúlt hetekben párttagokat toboroztak és küldtek, hogy kampányoljanak Kamala mellett a kritikus fontosságú államokban, megpróbálva befolyásolni a választásunkat.”

A BBC tájékoztatása szerint Trumpék azután nyújtották be a panaszt, hogy a LinkedInen egy magas rangú Munkáspárt egyik operatív vezetője közzétett egy – azóta már törölt – bejegyzést tett közzé, amelyben állítólag ez állt: „A Munkáspárt közel 100 jelenlegi és volt munkatársa az Egyesült Államokba utazik a következő hetekben, Észak-Karolinába, Nevadába, Pennsylvaniába és Virginiába. Van 10 szabad helyem bárki számára, aki rendelkezésre áll, hogy a fő csatatérre, [Észak]-Karolinába utazzon – gondoskodunk a szállásról”.

A brit miniszterelnök Szamoa felé utazva nyilatkozott az újságíróknak a témáról. Azt mondta, hogy „a Munkáspártnak vannak önkéntesei, [ők] nagyjából minden választáson ott voltak. (…) A szabadidejükben teszik ezt, önkéntesként végzik. Azt hiszem, más önkéntesekkel együtt laknak ott”.

A Szövetségi Választási Bizottság szabályai szerint az Egyesült Államokban a külföldi állampolgároknak megengedett, hogy önkéntesként dolgozzanak az amerikai kampányokban, amíg nem kapnak ezért fizetést, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!