Iránnak kémkedő izraelieket tartóztatott le a rendőrség Izraelben

2024. október 22. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Katonai bázisokról szivárogtattak és megfigyeléseket végeztek Irán számára az izraeli rendőrség és a hírszerzés szerint azok az izraeli állampolgárok, akiknek hálózatáról hétfőn számolt be az izraeli média. A Guardian azt írja, hogy a nyomozók szerint a hálózat kb. két éve működött, és tagjai a tel-avivi védelmi főhadiszállásról, és több légi támaszpontról is adhattak át információt Iránnak – ezek közül kettőt meg is támadtak idén.

„Ez az elmúlt évek egyik legsúlyosabb biztonsági ügye” – idézte az államügyészt a Guardian. A rendőrség szerint a csoport tagjai 600 küldetést hajtottak végre két év alatt. A hálózat tagja volt két kiskorú is. Ezt megelőzően szeptemberben egy izraeli üzletembert tartóztattak le azzal, hogy Iránnak kémkedett. Az ellene felhozott vádak szerint a férfi kétszer utazott Iránba, hogy megvitassa a miniszterelnök, Benjámin Netanjahu, a védelmi miniszter, Yoav Gallant meggyilkolásának opcióit.

A hétfőn közzétett közlemény szerint a hét izraeli állampolgárt azért tartóztatták le, mert érzékeny információkat gyűjtöttek az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bázisairól és az energia-infrastruktúráról. A Haaretz szerint a gyanúsítottak állítólag több százezer dollárnyi utalást, valamint kriptovalutákat kaptak orosz közvetítőktől.

„A hálózat tagjai tisztában voltak azzal, hogy az általuk szolgáltatott hírszerzés veszélyezteti a nemzetbiztonságot, és potenciálisan segítheti az ellenséges rakétatámadásokat. A hálózat kiterjedt felderítő küldetéseket hajtott végre az IDF bázisain országszerte, a légierő és a haditengerészet létesítményeire, kikötőire, az Iron Dome rendszer helyszíneire és az energia-infrastruktúrára, például a Haderai erőműre összpontosítva” – idézte a közleményt a Guardian.

Az izraeli rendőrség szerint miután a hálózat tagjai megkapták a megbízást, felvételeket készítettek a megadott területről, majd kerestek egy kilátópontot, ahonnan titkosított szoftveren keresztül eljuttatták a képeket az iráni megbízókhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!