Fejsérülés miatt lemondta oroszországi útját a brazil elnök

2024. október 21. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Fejsérülése miatt lemondta oroszországi útját Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, írja a BBC. Az elnök a tervek szerint vasárnap utazott volna a BRICS-csúcstalálkozóra, ami olyan nagy fejlődő országokat tömörítő esemény, mint Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika.

A 78 éves politikus egy otthoni balesetben sérült meg, Brazília egyik vezető kórháza azt közölte: tanácsolták az elnöknek, hogy átmenetileg kerülje a hosszú távú utazásokat, de egyébként végezheti politikai teendőit. A személyes jelenlét helyett videóhíváson keresztül vesz majd részt a találkozókon.

A kórház és az elnöki hivatal sem közölt részleteket a balesetről, a helyi média a kórház orvosaira hivatkozva azt írta: az elnököt szombaton kezelték, öt öltéssel varrták a fejét, és vasárnap reggel tért vissza ellenőrzésre a kórházba.

Lulának helyi idő szerint vasárnap délután 5-kor lett volna találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyin pénteken bejelentette, hogy nem vesz részt a novemberi brazíliai G20-csúcstalálkozón. Azt mondta, érkezése „megzavarhatja” a konferenciát, és nem azért nem utazik, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene.

Tavaly Putyin kihagyta az előző dél-afrikai BRICS-csúcsot az ICC elfogatóparancsának kihirdetése után. Ha Putyin elhagyja Oroszországot, az elfogatóparancs érvénybe lépett volna. Az ICC aláíróiként Dél-Afrikától és Brazíliától elvárták volna, hogy segítsenek Putyin letartóztatásában. Az idei csúcstalálkozóra az oroszországi Kazany városában kerül sor keddtől csütörtökig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!