A Hezbollahhoz köthető bank fiókjait támadta hétfői légicsapásaival az izraeli hadsereg

2024. október 21. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb légicsapásokat hajtott végre Izrael Libanonban hétfő kora reggel, a támadások többek között Bejrút déli külvárosai és a Hezbollahhoz köthető Al-Qard Al-Hassan bankintézet épületei ellen irányultak – írja a Guardian. Izrael álláspontja szerint a légicsapásokkal a Hezbollah pénzügyi rendszerét akarja felszámolni.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap esti bejelentése szerint ugyanis az Al-Qard Al-Hassan finanszírozza a Hezbollahot, és a csoport „ezt a pénzt terrorista tevékenységeinek finanszírozására használja”, beleértve a fegyverek vásárlását és tárolását.

Izrael a bombázások előtt több figyelmeztetést is kiadott az X-en keresztül, megjelölve az Al-Qard Al-Hassanhoz tartozó bankfiókokat Bejrút déli külvárosaiban és Libanon-szerte, és figyelmeztetve az embereket, hogy legalább 500 méterre távolságot tartsanak a megnevezett épületektől. A pénzintézetnek egyébként csak Bejrútban 15 fiókja van.

A fővárostól délre fekvő külvárosokban legalább 10 légicsapást hajtott végre az IDF – a csapásokban több épületet is eltaláltak, köztük egy, Libanon repülőteréhez közeli épületet is, miközben egy repülőgép a reptér kifutópályáján állt. Ghobeiry polgármestere elmondta, a csapások többnyire üres épületeket találtak el a város lakónegyedeiben, ezek viszont nem katonai központok vagy fegyverraktárak voltak.

Az Al-Qard Al-Hassan még az 1980-as évek elején, jótékonysági intézményként jött létre a Hezbollah szociális szolgáltató hálózatának részeként. Az intézményt 2017-ben, a Trump-adminisztráció idején szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok, mert az amerikai pénzügyminisztérium szerint hozzáférést biztosított a Hezbollahnak a nemzetközi pénzügyi rendszerhez. Libanoniak százezrei bankolnak az Al-Qard Al-Hassannál, sokan közülük családi vagyontárgyakat, például aranyat adnak a banknak a kölcsönökért cserébe, írja a Guardian.

A CNN azt írja, mindeközben Joe Biden amerikai elnök közel-keleti megbízottja, Amos Hochstein Bejrútba érkezett, hogy a Hezbollah és Izrael közötti fegyverszünetről tárgyaljon. Hochstein arra figyelmeztetett, hogy Libanonnak nem áll érdekében, hogy jövőjét regionális konfliktusokhoz kössék – utalva ezzel a Hezbollah Iránhoz fűződő szoros kapcsolataira, valamint arra a döntésére, hogy támogatja a Hamászt az Izrael elleni harcban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!