107 évesen meghalt a navahó kódbeszélő, aki segített megnyerni a II. világháborút

2024. október 21. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik utolsó életben levő tagja halt meg azoknak a navahó őslakos indiánoknak, akik a II. világháborúban kulcsfontosságú szereplői voltak az amerikai hadsereg titkos belső kommunikációjának. John Kinsel 107 évesen halt meg a hétvégén. Thomas Begay és Peter MacDonald még életben vannak a navahó tengerészgyalogosok közül, mindketten 90 év felett vannak – írja a Guardian.

John Kinsel – Fotó: Navajo Nation
John Kinsel – Fotó: Navajo Nation

John Kinsel és közel 400 társa az Észak-Amerikában őslakos navahó indiántörzs anyanyelvi beszélőiként kaptak fontos szerepet a II. világháborúban. Nyelvtudásukra azért volt szükség, mivel a tengelyhatalmak semmilyen eszközzel nem rendelkeztek a navahó nyelv dekódolására, lévén, hogy a nyelv igencsak csekély beszélői közösséggel rendelkezik.

Ezért aztán az amerikaiak ennek a nyelvnek a szavaiból állítottak össze egy szótárat, és az ennek segítségével írt üzeneteket még ha meg is szerezte az ellenség, értelmezni nem tudták. Ez a megoldás hatékony volt, és jelentősen hozzájárult a csendes óceáni hadszíntéren elért sikerekhez a háború során. Feladatukat viszont még évtizedekig titokban tartotta az amerikai hadsereg, mindezt csak 1968-ban hozták nyilvánosságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!